Нов филм представя богатството от история, култура, природа, вяра и традиции на Гърция и България

Снимка: Пресцентър
Снимка: Пресцентър

Нов онлайн видеофилм представя богатството от история, култура, природа, вяра и традиции на трансграничния регион Гърция – България. В триминутното видео* районът около общата граница на двете съседни страни е представен като мястото, което пленява, остава в сърцето и изпълва душата на всеки, който го посети. Целта на клипа е да популяризира културното наследство в трансграничния регион и да накара повече хора да се докоснат до него на живо.

Във видеото с красиви кадри и информация са представени обекти от културното наследство на региона като Етнографския комплекс „Вароша“ в Благоевград, Бялата кула в Солун, Епископската базилика в Сандански, Белия фар в Александруполис, Мелник и неговите богатства, Етнографския музей на Златоград, Дяволския мост в Ардино, археологическия комплекс Перперикон в Кърджали и др.

Трансграничният регион Гърция-България е кътчето в Югоизточна Европа, което събира история и традиции от няколко древни цивилизации и империи и носи духа и вярата на различни култури. Това е мястото, на което границата не разделя, а събира, разбираме още от проекта, от който е част този видеофилм.

Още в самото начало дикторът призовава зрителите да си представят място, където историята и културата оживяват пред очите им. Място, където могат да се разходят по стъпките на Александър Велики, да открият наследството на древните траки, да почувствате величието на Римската и Византийската империи. Място, където историята и културата се преплитат, където всяка каменна улица нашепва истории за миналото и всеки древен паметник стои като свидетелство за отминалите славни векове.

Видеоразказът представя трансграничния регион Гърция - България като убежище за изследователи, съкровищница на наследство, където се преплитат красива природа, силна вяра, вдъхновяваща култура, велика история, изящна архитектура и топло гостоприемство.

Клипът се разпространява във Facebook, Instagram и YouTube каналите на проекта, с което се цели да достигне по-бързо и лесно до повече активни хора.

Видеото е по проект „Иновативни инструменти за съхранение и промотиране на културното наследство в трансграничния регион“ . Проектът е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от националните фондове на страните, участващи в Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини