Индийски фестивал смути духовенство и жители на Петрич

Индийски фестивал смути духовенство и жители на Петрич
Неврокопска епархия осъди провеждането на "Фестивал Индия" в Петрич. Проявата, планирана за 30 септември, предизвика остри реакции сред местните жители, политическите среди, а сега и сред духовенството.
 
"Така нареченият „Фестивал Индия“ не е нищо друго, освен опит за религиозен прозелитизъм. Под формата на културно-художествена програма обществеността се въвежда в религиозни практики, чужди и противоречащи на нашата православна християнска вяра и традиции. Очевидна е връзката на организаторите с Международното общество за Кришна-съзнание – религиозна организация, която макар и официално регистрирана в България, не е припозната като носител на традиционното индуистко учение. Тревога буди съзнателното въвеждане в заблуда на институциите и отговорните лица, с чието разрешение се допуска провеждането на това „културно събитие”, без да бъде разяснена истинската същност на фестивала", се казва в официалната позиция на Неврокопска епархия.
 
"Недопустимо е чрез детски кът за забавления, рисуване, обличане на традиционни индийски дрехи и кулинарни изкушения в религиозните ритуали да бъдат въвличани деца.
С оглед на всичко това категорично заявяваме: Така нареченият „Фестивал Индия“ не отговаря на наименованието и целите, обявени от организаторите. Той е по-скоро опит да се привлекат, съзнателно или несъзнателно, за последователи на деструктивното учение на Обществото Кришна-съзнание хора от различна възраст, социална и религиозна принадлежност. Предлаганите религиозни практики и учения представляват обществена опасност и застрашават социалното, психическото и духовното здраве на участващите в тях – организатори и публика. Пастирски призоваваме обществеността на гр. Петрич и Общинското ръководство да бъдат бдителни и да не допускат или участват в противни на исконните духовни и обществени традиции дейности. Призоваваме над всички вас Божието благословение и оставаме ваш в Христа молитсвувател, Неврокопски митрополит Серафим", допълват от Митрополията.
 
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини