Вълнуващ финал на тазгодишните кукерски банкети в община Симитли

Снимка: Община Симитли
Снимка: Община Симитли

Стотици се събраха на празника на кукерската група от Симитли - "Първи квартал, 1-ва група", която традиционно организира голям празник за всички кукери, за приятели и гости. 

Много сурвакари, роднини и приятели се събраха, за да се забавляват заедно. Оркестър “Живко Бенд” от Сандански се погрижи за доброто настроение на всички присъстващи, а на празничните трапези организаторите се бяха погрижили да не липсва нищо.

Празникът на групата уважиха кметът на община Симитли Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов и председателят на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров.

С празника на кукерите от "Първи квартал, 1-ва група" приключиха традиционните курбани на кукерските групи в община Симитли. С това се поставя началото на едно от най-вълнуващото време, подготовката за предстоящата Сурва.

С много настроение и дълги хора кукерският банкет продължи до ранните часове на нощта. 

Всяка година на кукерските дефилета групата на Кристиян Качулски и Александър Балабанов представят красиви кукерски костюми, както и разнообразни персонажи. Участниците в групата са пременени предимно като бабугери и старци. Персонажи като булка и младоженец, мечка и мечкар също намират място в групата. Неразделна част от групата е и танцовия състав.

Кукерската група е съставена предимно от наследници на преселилите се от село Тросково, които възраждат традицията в квартала и я поддържат до ден днешен.

Всяка година, на 1-ви януари, групата спазва обичая Сурва, като се събира и обикаля из целия град, за да прогони злите духове. Десетки домакинства отварят широко своите врати, за да посрещнат сурвакарите, които сурвакат семействата за здраве и берекет през новата година.

Групата е участвала във фестивали на Симитли, където печели множество призови награди, както за цялостно участие, така и за отделни атрактивни персонажи. През 2016 година кукерската група взема участие в заснемането на филма „България в четири сезона“.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини