Богоугодно дело! Започна строеж на нова църква в квартал на Сандански

Снимки: Община Сандански
Снимки: Община Сандански
С благословията на Негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим днес кметът на община Сандански - Атанас Стоянов, направи символична първа копка за изграждането на нов православен храм „Събор на свети Архангел Михаил” в жилищен комплекс „Спартак“ в град Сандански. Новият храм ще бъде двуетажен, като на втория етаж ще бъде разположена камбанарията. Конструкцията на сградата е монолитна от стоманобетон, с разгъната застроена площ от 869 кв. м, а всички вътрешни мазилки ще се изпълнят така, че да позволяват стенопис. Капацитетът на новата църква ще бъде до 200 човека.
 
Цялата площ около храма ще бъде облагородена и озеленена, като е изграден и паркинг за 32 автомобила. Урбанизираната територия на сградите и съоръженията ще бъде достъпна за всички миряни.
 
Последният изграден храм в град Сандански е „Свети Георги Победоносец“, построен през 1951 г. и осветен през 1952 г., преди повече от 70 години, което е показателно за важността и значението на съграждането на новия храм, който ще събира под своя купол миряни от град Сандански, жилищен комплекс „Спартак“ и региона.
Новият храм носи името на свети Архангел Михаил, тъй като в района е местността свети Рангел.
 
"Църквата е не само дом за молитва, но и място на духовен растеж и обединение на всички нас. Този квартал има крещяща нужда от църква, тъй като най-близката такава е на 2-3 километра и това създава неудобство на хората", заяви отец Георги Танчев, архиерейски наместник на Санданска духовна околия. 
 
Той уточни, че вече е разкрита банкова сметка за набиране на финансови средства. От ръководството на Община Сандански са уверили, че ще подпомогнат строежа на новия молитвен дом, пари ще дари и Неврокопска митрополия. Ще се разчита обаче най-вече на дарители - хора и фирми, които да припознаят това богоугодно дело и да го подкрепят.
 
"Първата копка е символ на начолото на новия храм, тръгваме в тази мисия с Бога напред, дано се намерят последователи, за да я завършим успешно", каза още отец Георги. 
 
                                           Църква-Сандански
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини