Отдаваме почит на добродетелите и на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и София

Отдаваме почит на добродетелите и на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и София

Преданието разказва, че през втората половина на І век в Рим живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на най-големите християнски добродетели. Първата дъщеря се казвала Вяра, втората - Надежда, а най-малката - Любов.

„Аз съм християнка! Ето скъпоценното име, с което мога да се похваля. С това име се хвалят и моите три дъщери!", казвала с гордост майката София.

Майката и дъщерите не скривали своята вяра и я изповядвали открито. Като разбрал това император Адриан (117-138) се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда — на 10 и Любов — на 9 години) останали непреклонни. Тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. Майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си, които умират пред очите й.

Императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след смъртта на децата си умира и майка им, която също била погребана при тях.

Днес почитаме и се молим на Светите Великомъченици Вяра, Надежда и Любов, и София – да ни дарят с добродотели и мъдрост, да изпълнят сърцата ни с любов към ближните, смиреност и доброта.

Днес празнуват своя имен ден всички с името София, Вяра, Вера, Надежда, Надя, Любов, Любен, Любомир!

Честит празник!

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини