Методи Байкушев: Поставяме началото на борбата ни за нормален и европейски град

Методи Байкушев: Поставяме началото на борбата ни за нормален и европейски град

“Даваме официално начало на борбата ни за нормален и европейски Благоевград”, с тези думи се обърна към присъстващите в препълнената зала „Яворов“ снощи кандидатът на „Продължаваме Промяната“ – „Демократична България“ за кмет на Благоевград Методи Байкушев.

Работеща икономика, нови инвеститори и подкрепа за настоящите работодатели, реновирана и преоборудвана болница, стратегия за образованието, зелена, чиста и уредена община, както и инвестиции в материалната и духовна среда. Това са само част от приоритетите в на Методи Байкушев и екипа му.

„Досега слушахме гръмки обещания за гигантски заплати, хиляди работни места и гранд проекти. Безсмислено е да се обещават мечтани резултати. За да стане нещо, първо трябва да се работи за него. Ние ще работим в три направления: 

Привличане на инвеститори в реалната индустрия;

Създаване на повече работни места в бизнеса с отдалечените услуги;

Грижа за съществуващите работодатели“, каза по време на събитието в сряда вечер Методи Байкушев.

Сред идеите му е създаване на Благоевградски икономически съвет (БИС) като консултативен орган, ежемесечни срещи между бизнеса и кметския екип за установяване на проблемите и намиране на решения за тях.

"За да има бизнес и повече работни места, трябва да има добре образовани хора, които да работят и да го развиват", каза адвокат Байкушев.

Създаване на Общинска стратегия за образованието, повишаване нивото на професионалното обучение и заделяне на средства от общинския бюджет за проекти, по които да имат възможност да кандидатстват училищата, са мерките, заложени в програмата на кандидата. Сред предвидените ключови дейности за повишаване на качеството на образованието е и формиране на целеви бюджет от общината за повишаване на нивото на езиковото обучение в професионалните гимназии, за да се регулира дисбаланса в езиковото ниво на учениците в различните учебни заведения. Съвместно с Регионалното управление на образованието и бизнеса общината ще направи анализ доколко училищата и специалностите в тях отговарят на съвременните изисквания и нужди.

Ще продължи и ще се надгражда политиката за стимулиране на учители и ученици, които постигат добри резултати, специално внимание ще има към хората, които се грижат за децата със специални образователни нужди. Училищата се нуждаят от повече психолози и педагогически съветници, категоричен е Методи Байкушев. Ще бъдат анализирани възможностите и предприети необходимите мерки за залагане на повече средства в общинския бюджет за дофинансиране на храната на учениците, така че да се повиши качеството й. Там, където е необходимо, ще бъде обновена и подобрена материалната база на училищата.

„Ще предприемем необходимите действия за своевременно изграждане на нови детски градини и ясли в кварталите и населените места, в които няма нито една, ще започнем с кв. Освобождение, за който е необходимо най-малко една детска градина", обяви адв. Байкушев.

Здравеопазването е сред ключовите акценти в програмата за управление на Благоевград на кандидата за кмет Методи Байкушев.

„Наличието на добра държавна болница в града е от ключово значение за здравето на хората в общината. Добрата болница означава сигурност и спокойствие за гражданите. Това е част от социалната политика и ние ще направим всичко възможно тази болница да работи. Ще настоявам министерството на здравеопазването да се погрижи за МБАЛ. Тази болница заслужава най-доброто управление, което да осигури добри специалисти във всички отделения. Благоевград има отлични лекари, които работят из цяла България. Болницата трябва да има най-доброто оборудване. Срамота е областен център да има такава болница“, обяви Методи Байкушев.

Според него едно от най-важните неща в осигуряването на по-добра здравна грижа в областния център е и осигуряването на достатъчно добри специалисти във всички отделения.

„Аз съм готов да помогна с всичко – привличане на специалисти, разговори с тях, съдействие за осигуряване на апаратура, разговори с Министерството на здравеопазването“, допълни той.

Приоритет за кандидат – кмета е общинската онкологична болница, която е ключова за областта. Байкушев се ангажира да работи за връщане на добрата репутация на онкоболницата и привличане на повече висококвалифицирани специалисти, както за и осигуряване на съвременно оборудване. 

Следващото направление, в което Методи Байкушев и екипът му ще работят, е материалната и духовната среда.

На местните културни институти ще бъдат предоставени повече възможности за работа по проекти, те ще бъдат поставяни в центъра на всяко културно събитие в Благоевград. „ДА, на фестивалите, НЕ на прахосването“ ще бъде политиката на екипа на Методи Байкушев по отношение на фестивалите.

„Благоевград има отлична традиция в провеждането на фестивали – ще гарантираме приемственост тук, но с две особености: Първо, ще включваме задължително в програмата им нашите културни институти и второ, ще стегнем организацията и разходите на такива събития“, подчерта Байкушев. Общината ще инвестира повече средства и в детските спортни школи.

„Ще създадем и ще прилагаме ясни и обективни критерии за финансиране на спортните клубове, така че всички да имат равен достъп до общинските средства“, каза още адв. Байкушев пред събралите се в залата. 

Системен подход в изграждането и поддържането на зелената система, детските площадки и спортните съоръжения в общината ще прилага екипът Байкушев. На едно място ще бъдат изградени детски площадки, около които ще има приятни места за почивка и разговор, а до тях - спортни съоръжения. Всички договори за детски и спортни площадки ще включват и задължение на изпълнителите за поддръжка за срок от пет години. Новите красиви и устойчиви съоръжения ще бъдат осветени, както и ще имат видеонаблюдение.

"Ще направим така, че Инспекторатът да работи и да се грижи за реда и спокойствието на гражданите и за опазване на общинското имущество, ще обучим сружителите да се грижат за това", обяви кандидат – кметът.

Идеята на адв. Байкушев в духа на зелените градове е придвижването на пазителите на обществения ред да се случва не само с автомобили, както досега, а и с велосипеди и тротинетки, за да са по-мобилни.

Ще бъде сложен край и на безпринципните или партийни чистки в администрацията.

В парк Бачиново ще бъдат изградени две обществени тоалетни (една на алеята и една в самия парк), както и ще бъде осигурен ред при паркирането в пиковите часове. Предвижда се изграждане на нов мост, вероятно при бейзболното игрище, както и облагородяване на парка от другата страна.

„Всичко това е постижимо за един мандат“, подчерта Байкушев.

Проблемът с паркирането в Благоевград е един от основните. В тази посока Методи Байкушев се ангажира заедно с експерти в областта да изготвят дългосрочна стратегия за управление на синята зона, къде да има паркинги и кой е най-добрият начин те да бъдат изградени – от общината или от външна фирма. Ще бъде създадена и специална работна група, която да излезе с решение за отпушване на кръговите кръстовища в центъра на града.

Системно ще се работи и за решаване на дългогодишния проблем с бездомните кучета.

„Проведох над 10 срещи с различни заинтересовани страни – защитници на животните, НПО, пострадали от ухапвания и такива, които се чувстват застрашени. Интересът на всички е еднакъв. Решението е общината да започне методично да работи по програмата за овладяване на популацията на кучетата. Такава програма има, но тя не се изпълнява. Не е приета наредба от общината, не работи общественият съвет, не се спазват стандартите при кастрирането, няма контрол и глоби. Ние ще променим това“, каза с категоричност кандидатът за кмет.

Подобряване на социалните услуги в общината е сред приоритетите в управленската програма на Методи Байкушев. Чрез:

  • Европейско финансиране за нови социални услуги;
  • По-ефективен социален патронаж, който да обхваща онези хора, които са отпаднали от системата;
  • Увеличаване на възнагражденията на личните асистенти.

"По отношение на демографията ще се постараем да бъдат изплащани навреме помощите за деца, ще се опитаме да предвидим повече средства за семействата с новородени", каза Байкушев.

Адвокат Байкушев припомни, че в Община Благоевград има 25 села, в които по официални данни живее около 10% от населението. Същевременно много хора, въпреки че са регистрирани в град Благоевград, реално живеят в селата. Там обаче няма уютни детски градини, училища, няма работещи здравни служби, няма откъде да бъдат закупени дори най-необходимите лекарства. "Това са сравнително лесно решими проблеми и наистина се чудя защо те не са решени. Нима тези хора не са част от нашата общност, не са жители на благоевградска община“, пита Байкушев . За първи път от последните години се предвижда да има бюджет за селата. Освен това ще бъдат възстановени ежегодните общоселските срещи с кмета (срещи във всяко село на всички жители с кмета), където ще бъдат установявани проблемите и ще се поемат реални ангажименти за решаването им.

„Ще бъде голяма претенция да кажа, че имам готови отговори на всички въпроси. Ще има проблеми, с които тепърва ще се запознавам, някои проблеми тепърва ще се показват. Знам обаче как да работя, знам как да създавам и да ръководя екипи, които да решават проблеми. И най-важното – достатъчно независим съм, имам прекрасни възможности извън политиката и това ще ми даде свобода да решавам проблемите със смелост и без да се съобразявам с интереси, различни от интересите на Благоевград“, завърши речта си Методи Байкушев.

Методи Байкушев представи всички кандидати от бъдещата листа за общински съветници, които застават до него с уменията, името и подкрепата си. „Приятели, ролята на кмета е много важна, но не по-малко важна е ролята на екипа и хората, които застават зад него и го подкрепят. Чест е да ви представя кандидатите за общински съветници, които застават до мен с уменията, името и подкрепата си“.

КАНДИДАТИ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ЗА ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ОТ ПП-ДБ

Анжело Янев - инженер и предприемач

Антония Сивикова - преподавател по немски език, доброволец и дарител

Ася Иванова - специалист в енергийното, административното и банковото право

Адриана Топурска - скандинавист по образование, HR по професия и призвание

Боряна Шалявска - преподавател в Югозападния университет, идеалист, ръководител “Прием студенти” към АУБ

Ваня Кромбоа – опитен администратор в АУБ, към момента планински водач и граждански активист

Д-р инж. Василиса Павлова - Компютърен инженер, с докторска степен по Методика. Университетски преподавател в Югозападен университет "Неофит Рилски"

Вергиния Бачева – дългогодишен опит в сферата на счетоводството и финансите

Виолета Стойчева - дългогодишен учител, жена на Благоевград 2015 година

Владимир Хаджийски – занимава се с Агроекология, Биологично земеделие и човешки ресурси

Владимир Милушев – активен природозащитник, със 17-годишен опит в сферата на опазването на околната среда

Доц. д-р Владимир Ценков - преподавател и научен секретар в Стопанския факултет на Югозападен университет „Неофит Рилски“

Георги Мавродиев - разработва фирми в сферата на възобновяеми енергийни източници

Дейвид Давидков - студент по “Международни отношения”, развива семеен бизнес

Дора Ангелова - Клиничен и консултативен психолог, 35 години директор на регионална библиотека "Димитър Талев"

Елена Пицова – независим предприемач на недвижими имоти

Иво Иванов - специалист по политология и международни отношения

Иван Чандрев - посветен на музиката, тромпетист в „Биг- Бенд“ Благоевград, работи в собствена таксиметрова фирма

Арх. Иван Амов - архитект с 25-годишен опит в България и Европа

Ивайло Акшаров – Ръководил на Кариерния център на АУБ над 21 години, към момента развива частен бизнес

Ирена Везенкова - педагог, мечтател, идеалист. Администратор в офис и инструктор по детска йога.

Илия Туджаров – треньор по спортна гимнастика

Кирил Кочарков - Музикален аранжор и композитор на музика

Крум Стоилов - медицински физик, преподавател по биофизика в Медицинския университет в Плевен, инструктор на футболните съдии

Лидия Кънева - дългогодишен учител и граждански активист

Мария Постолова - акушерка в гинекологичен кабинет към СБАЛО „Св. Мина“ ЕООД

Магдалена Прътева - управлява свой бизнес повече от 8 години в областта на застраховането

Милан Памуклйски - управляващ съдружник в компания за международен транспорт

Д-р Михаил Спасов – лекар по професия и призвание - специалист по гастроентерология, практикувал и във Франция

Надя Владимирова – през последните 10 години се занимава активно с търговия

Николай Куколев - общественик, учител по история и гражданско образование

Д-р Олег Сатиев - ортопед, травматолог

Станислав Кимчев – медиен експерт, режисьор, хоров диригент, водещ на събития

Славчо Захов – машиностроител и дългогодишен синдикален лидер

Таня Шин - предприемач в частния сектор с богат мениджърски опит

Д-р Янко Христов - университетски преподавател с дългогодишен опит, автор на множество публикации, участник на научни форуми, гост-лектор в редица университети на Балканите, Централна Европа и Северна Америка

Наталия Попова – магистър по управление на градска и околна среда

Кирил Петров – бивш главен инспектор по труда и дългогодишен синдикален активист

 

 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
  1. Чернопеев
    Много добро попадение е г-н Байкушев. Почтен, професионалист, с истински хъс за промяна. И листата е добре балансирана, преобладават свестните хора, с гражданска позиция и добра реализация.
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини