Джеймс Клавел: Всички истории имат начало, среда и край, а ако са добри, краят също е начало!

Джеймс Клавел
Джеймс Клавел

Джеймс Клавел, роден на 10 октомври 1921 година в Сидни под името Чарълз Едмънд дьо Мареск дьо Клавел, е британско-американски писател и филмов сценарист. Световна известност получава с романите си „Шогун” и „Цар Плъх”. Баща му е офицер в Британската кралска армия, поради което детството на Клавел преминава на различни географски ширини. През 1940 г. се записва в Британската кралска артилерия и е изпратен в Малайзия да се сражава с японците. При престрелка е ранен и изпратен в японски военнопленнически лагер на остров Яво. По-късно е преместен в затвора Чанги, близо до Сингапур. Тези драматични събития залягат в основата на първия му роман „Цар Плъх”, публикуван през 1962 година. В него Клавел до голяма степен е прототип на героя Питър Марлоу.

През 1953 г. заедно със семейството си се премества в Ню Йорк, където работи в телевизията, по-късно заминава за Холивуд. Там успява да се утвърди като сценарист с филмите „Полетът” и „Тутси”. Съпродуцира класическия филм „Голямото бягство”.

Клавел се връща към романите с „Тай-Пан”, чието действие се развива в Хонконг. Романът „Шогун” е публикуван през 1975 г. и се превръща в най-известната му книга. Впоследствие тази книга е екранизирана, а филмът има огромен успех по целия свят. „Вихрушка”, неговият следващ роман, описва Иранската революция от 1979 г. Основната тема, свързваща тези книги, е контактът на западната цивилизация с Изтока.

Самият Клавел признава, че се възхищава на азиатските култури по техните собствени критерии, без да гледа на нея през очите на човек от Запада. Той често твърди, че Западът има много да научи от Изтока.

Неговите герои са главно западняци, отишли в Азия с търговски намерения. Самият Клавел вярва в ползата от свободната търговия между нациите. През 1963 г. получава американско гражданство. Умира в Швейцария на днешната дата през 1994 година от удар в резултат на заболяване от рак.

Ето някои  интересни мисли на известния писател:

 „Не можеш да си сигурен дали има Бог, докато не умреш.“

 „За истинския мъж парите не означават нищо.“

 „Без жената мъжът е просто една нелепа шега.“

 „Бог ни дава интелигентност, за да разкриваме чудесата на природата. Без този дар, нищо не е възможно.”

 „Търсенето на истината е най-важната работа в целия свят, както и най-опасната.”

 „Войните се водят от тийнейджъри, разбирате го. А всъщност трябва да се бият политиците и възрастните, които са започнали тези войни.”

„Всички истории имат начало, среда и край, а ако са добри, краят също е начало.”

„Недостигът на години не налага липса на мъдрост.”

„Само ако живееш на ръба на смъртта, можеш да осъзнаеш неописуемото удоволствие от живота.”

„Какво са облаците, освен претекст за небе? Какво е животът освен бягство от смъртта?”

„Очите им се срещнаха и едно обещание бе дадено, прието и върнато.”

„Още сега стани скала, в която вълните на живота ще се удрят напразно…”

„Небето, облегнато на слънцето, плаче плодородни сълзи.”

„Само чрез смеха можем да останем хора.“

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини