Ден на траур в община Царево за жертвите на потопа

Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Ден на траур е обявен в община Царево заради потопа, който сполетя вчера Южното Черноморие. По официални данни двама души за загинали, а трима се издирват. В Бургас ще има молебен за здраве и спасение. Властите отмениха празничния концерт по случай Деня на Съединението на България.

„Снощи морето изхвърли на брега мъж, който всеки момент очакваме да бъде идентифициран. Все още се издирват две жени”. Това каза в ефира на „Здравей, България” кметът на Царево Георги Лапчев. Спасители претърсват целия залив. Градоначалникът се надява издирваните да бъдат живи и здрави, въпреки че прогнозите не били оптимистични. Международен катер и такъв на „Гранична полиция” ще се включат в издирването.

Катер на "Гранична полиция" и специализиран спасителен екип работят по изваждането на трупа на жена, забелязан по-рано в морето край Царево, предаде БГНЕС.

„Имаме двама загинали мъже, продължаваме да издирваме две жени”. Това заяви малко по-късно пред репортери старши комисар Емил Павлов, директорът на ОДМВР - Бургас. По думите му издирваните две жени са майка и дъщеря на 54 и на 30 години. "От 10:30 (вчера) жените са в неизвестност. Били са в автомобил, който попада в реката и реката го отвлича в морето. Постъпилият сигнал на спешния телефон 112 е само за двете жени", уточни той.

Към момента няма сигнали за бедстващи или безследно изчезнали хора. Вчера са получини над 300 сигнала, някои от сигналите са били некоректни - след като екипите са отишли на място, хората са отказали евакуация, обясни комисар Павлов.

Установеният загинал мъж при наводнението е на 61 г., родом от Смолян. Той е извършвал строително-монтажни дейности на новата къща на две жени, които все още се издирват.

Остава затворен пътят за Синемерец, където мостът е залят. Пътят за Варвара и Ахтопол е отворен и мостът е проходим. Там е бил първият сигнал за залят друм. „Имаме подготвени водолази и техника за отводняване”, заяви комисар Николай Николаев от служба „Пожарна безопасност”. Най-късно утре трябва да стане ясно как да се изгради понтонният мост, който да осигури възможност за възстановяване, поясни той.

От потопа по Черноморието най-сериозно бе засегната община Царево. Под вода са Лозенец, Арапя, Варвара и всички къмпинги от Созопол до Синеморец. Пътят Царево - Варвара е от най-засегнатите в района на потопа. Наводненията срутват основите на моста и го правят на практика неизползваем. Пътното трасе е напълно затворено. Дерето под моста е изцяло залято, а в момента водата се е оттекла и е оставила своите следи. Днес от Сливен ще бъде докаран понтонен мост, докато тече ремонтът на повредения.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини