Неврокопският митрополит Серафим освещава православния храм край село Дъбница

Снимки: Фейсбук
Снимки: Фейсбук

Християните в гърменското село Дъбница изпълниха своята кауза - изградиха православен храм в местността Свети Архангел Михаил. Молитвеният дом ще бъде осветен тази неделя, 3 септември, от Неврокопския митрополит Серафим, който преди време положи и основния камък. Празничният ден ще започне с отслужването на божествена света литургия в 06:00 часа. Търгът на даренията ще е в 11:30 часа, а час по-късно ще се раздаде курбан за здраве на всички миряни. За хората от село Дъбница ще има и осигурен транспорт. По-късно през деня ще има музикална програма, за настроението на присъстващите ще се погрижат певецът Георги Жбантов и групата „Неврокопски гайдари”.

Доброволци и майстори вдигнаха постройката, която е с площ над 40 кв. м, купола и кръста още миналата година. Сбъдването на мечтата на местните християни се дължи на тяхната силна вяра, голям патриотизъм и завиден ентусиазъм.

„Искам да благодаря на толкова хора – на тези, които се трудиха доброволно, на тези, които дариха средства и строителни материали. Удовлетворен съм, защото това бе каузата на моя живот. Доказахме, че когато има добра кауза, то се намират и последователи. В началото мислехме да вдигнем параклис, но то си стана църква – с олтар, иконостас и владишки трон”, заяви днес за „Илинден Прес” Андон Костов, който е един от двамата главни инициатори за построяването на този храм.

Целта е това свято място да е средище на вярата и българщината. Тук още по римско време е имало църква, която е разрушена от земетресение. Край храма има красиви цветни алеи, чешма, три беседки за отдих на хората. Едната от тях е оборудвана с камина, за да може и зимата да приютява миряни. Направен е и детски кът за игра – монтирани са пързалка и люлка, скоро ще има и влакче за малчуганите. Наскоро се постави и автомитизирана поливна система за зелените площи. Осигурено е и видеонаблюдение с 9 камери, тъй като този оазис и на вярата, и на красотата трябва да се пази.

Храмът ще носи името на свети Архангел Михаил. В Дъбница има православна църква, която също е кръстена на този светец. Вдигната е през 1938 година, като я е осветил тогавашният митрополит Борис. Новият храм е с отворени врати и всеки може да влезе, да запали свещ и да се помоли.

                                        

                                        

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини