Време е за празник във възроденото село Светля, където по уникален начин се съчетават минало и бъдеще!

Село Светля пази кукерската традиция
Село Светля пази кукерската традиция

Едно живописно село в община Ковачевци се стяга да празнува от сърце и душа тази събота! Традиционният събор на 26-и август ще доведе тук стотици гости, които да се насладят на гостпориемството и красотата на живописното селище! Тази година навръх най-големия празник ще бъде официално открита обновената сграда на Народно читалище "Светлина - 1932”, което пази българщината и е извор на духовност. В празничния ден ще се проведе и футболен мач между настоящия отбор и ветераните от село Светля. Футболът се възстанови тази година след 11-годишно прекъсване благодарение на усилията на местната общност.

Музикалната палитра от песни, мелодии и танци ще стартира в 18:00 часа с концерт на Фолклорна формация „Кракра” от пернишкия квартал „Бела вода”, Певчевска група "Клабучка китка" от с. Пещера, Фолклорен състав към Народно читалище „Христо Ботев – 1928” - с. Копаница. Специално участие в събора ще вземе емблематичната мъжка певческа група „Стар мерак” от Банско, чийто ръководител е Борис Хаджипопов. След феерията от красива музика небето над Светля ще се оцвети от празнична заря.

Село Светля отдавна поддържа топли отношения с град Банско. Преди няколко месеца местната сурвакарската група изнесе зрелищно представление и разкри своите традиции на централния градски площад „Никола Вапцаров” в най-добрия ни зимен курорт.

Кукерският празник се почита най-много в селото и е всяка година на 13 януари. Пазителите на тази традиция слагат тежките ликове и излизат по улиците да гонят злите духове и да донесат здраве и  берекет на всички жители. Обличат се от малки до големи, от едногодишни бебета до 85-годишни баби и дядовци. Село Светля винаги участва на подобни фестивали в България и в чужбина. Стотици награди и грамоти са окачени на стените на обновеното читалището, в което има тържествена зала, зала за експозиции, галерия, а пред сградата радва окото добре поддържан цветен двор. 

„Най-радващото е, че всички сме обединени за развитието и възраждането на селото ни. След празника в събота ще чакаме другия голям празник, този на 13 януари – Сурва! Тогава очакваме да ни гостуват поканените от нас кукери от бабугерските махали на  Банско - „Костей блата” и „Вийново блато”, за традиционното надиграване”, твърдят жители на село Светля, чието бъдеще изглежда повече от светло.

                                       Село Светля (1)

                                      

                                      

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини