Усещате ли аромата на печени чушки? Логодаж пак кани на фестивал на домашната лютеница

Снимка: Илинден Прес, архив
Снимка: Илинден Прес, архив

Отново ще замирише приятно на печени чушки в благоевградското село Логодаж. А ароматът на вкусно приготвената домашна лютеница ще се разнесе и оттатък границата със Северна Македония. Фестивал на една от любимите бабини зимнини се организира за втора поредна година и ще събере от 11.00 часа на 26 август (събота) в двора на училището жители и гости на населеното място. Неповторимите логодажки баби, пазещи и предаващи традициите на младите поколения, отново ще покажат къде се крие тайната в приготвянето на най-вкусната традиционна българска разядка. И докато кулинарите се трудят, богата фолклорна програма ще забавлява всички.

„Елате да намажете и вие, че после всички да завихрим едно голямо българско хоро", това е предизвикателството, отправено тази година от организаторите. Всички местни жители и гости ще съчетаят дегустацията на домашната лютеница с кръшни народни танци в двора на някогашното училище, за да изразходват енергия и пак да се наредят пред огнището за още и още. Защото това не е обикновен фестивал, тъй като неговата мисия е да се демонстрира и дегустира здравословна храна, приготвена с екологично чисти продукти, отгледани в собствени градини. Организатори на събитието са Община Благоевград, кметството в Логодаж и Народно читалище „Иван Чаушки" с. Логодаж.

„Някои неща се правят на око и по преценка. Няма точни пропорции. Слагаме повече печени чушки в сравнение с доматите. Прибавяме моркови, слагаме сол и захар на вкус, както кромид и олио. Най-важно е да се следи сгъстяването, за да не е нито гъста, нито рядка лютеницата. Щом бъркалката оставя следа във варивото, значин то е готово. Накрая я разбъркваме с нагорещена маша, която оставя в лютеницата вкус на печено”, разкриват тайните на логодажката лютеница местните баби.

Разбира се, че лютеницата не става просто ей така - само със смесването на различни продукти. Нужни са и щипка усмивка, лъжица любов и черпак мерак. И всичко това се „посипва” с хубави народни песни на фестивала в Логодаж, за да се получи една вълшебна народна лютеница.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини