Усещате ли аромата на печени чушки? Логодаж пак кани на фестивал на домашната лютеница

Отново ще замирише приятно на печени чушки в благоевградското село Логодаж. А ароматът на вкусно приготвената домашна лютеница ще се разнесе и оттатък границата със Северна Македония. Фестивал на една от любимите бабини зимнини се организира за втора поредна година и ще събере от 11.00 часа на 26 август (събота) в двора на училището жители и гости на населеното място. Неповторимите логодажки баби, пазещи и предаващи традициите на младите поколения, отново ще покажат къде се крие тайната в приготвянето на най-вкусната традиционна българска разядка. И докато кулинарите се трудят, богата фолклорна програма ще забавлява всички.
„Елате да намажете и вие, че после всички да завихрим едно голямо българско хоро", това е предизвикателството, отправено тази година от организаторите. Всички местни жители и гости ще съчетаят дегустацията на домашната лютеница с кръшни народни танци в двора на някогашното училище, за да изразходват енергия и пак да се наредят пред огнището за още и още. Защото това не е обикновен фестивал, тъй като неговата мисия е да се демонстрира и дегустира здравословна храна, приготвена с екологично чисти продукти, отгледани в собствени градини. Организатори на събитието са Община Благоевград, кметството в Логодаж и Народно читалище „Иван Чаушки" с. Логодаж.
„Някои неща се правят на око и по преценка. Няма точни пропорции. Слагаме повече печени чушки в сравнение с доматите. Прибавяме моркови, слагаме сол и захар на вкус, както кромид и олио. Най-важно е да се следи сгъстяването, за да не е нито гъста, нито рядка лютеницата. Щом бъркалката оставя следа във варивото, значин то е готово. Накрая я разбъркваме с нагорещена маша, която оставя в лютеницата вкус на печено”, разкриват тайните на логодажката лютеница местните баби.
Разбира се, че лютеницата не става просто ей така - само със смесването на различни продукти. Нужни са и щипка усмивка, лъжица любов и черпак мерак. И всичко това се „посипва” с хубави народни песни на фестивала в Логодаж, за да се получи една вълшебна народна лютеница.

След джаза в Банско е време за опера под открито небе
