Замърсяване с ешерихия коли на плажове по родното Черноморие

Снимка: Община Бургас, архив
Снимка: Община Бургас, архив

Асоциация „Активни потребители” разпространи резултати от общо проучване със Софийския университет на водата по българското Черноморие. Проверени са 11 плажа. На повечето има замърсяване с ешерихия коли, сочи изследването. На един от плажовете е било до 41 пъти над нормата. Подборът на тези плажове не е случаен – за тях е имало сигнали и преди. 

„Когато има ешерихия коли, това е привнесено или с отпадъци, или с мръсни ръце. Това е проблем на хигиената. Природен източник трудно ще има. Замърсяването е предизвикано от човека”, заяви д-р Сергей Иванов от асоциация „Активни потребители”.

Според него резултатите не могат да се обяснят с плажуващите.

Експертът не може и да обясни разминаванията в данните с тези на РЗИ.

Д-р Иванов обясни, че два плажа са най-проблемни – те са в Царево и Приморско. Изследването сочело, че замърсяването на Попския плаж на Царево е 41 пъти над нормата.

„Замърсяване откровено се открива. То се помирисва първо. Там открихме много замърсена река. Не сме сигурни дали не е отходна тръба, а не река. Открихме и една доста голяма тръба в посока на плажа. Има един недостроен комплекс, там също има може би изграждана тръба. Всичко това може да се помирише, да се види без никакви анализи”, каза д-р Иванов.

За проверките от „Активни потребители” ползвали местата, които са проверени от РЗИ.

„Резултатите са коренно различни. Методът е същият, датите са същите, плюс ден-два. А всичките резултати са различни”, каза д-р Иванов.

„На Приморско – юг има силно замърсена река, зад плажа е, в която се вливат тръби от хотелите. Имаме свидетелства от хора, че нощем се вливат. Визуално тази река е силно замърсена”, каза д-р Иванов.

Източник: NOVA tv

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини