От днес шофьорите могат да изхвърлят синия талон

Снимка: Пресцентър
Снимка: Пресцентър

Синият талон на шофьорите отпадна окончателно от правната действителност в България след като в петък в „Държавен вестник“ беше приет Законът за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. От днес може да изхвърлите синьото картонче, защото вече няма да ви трябва.

Нормативно контролният талон на шофьора беше задължителен според два закона – в Закона за автомобилните превози и в Закона за движението по пътищата.

В първия от тях в чл. 157 беше записано, че контролният талон потвърждава валидността на притежаваното свидетелство за управление на МПС и с промяната от 28 юли този текст беше премахнат, както още два текста, в които се споменаваше талона.

В Закона за движение по пътища на шофьора пък се вменяваше да представя при проверки талона. С отпадането на чл. 183 ал. 1. т. 1 и това задължение отпада. На практика се освобождава водачът от една тежест да се чуди какво да го прави и къде да го съхранява контролния талон, който от дълги години нямаше първоначално предвиденото за него значение, коментираха пред OFFNews полицаи.

В чл. 157 на Закона за движение по пътищата се заличават думите в ал. 1 „контролен талон за потвърждаване валидността на притежаваното свидетелство и“  и се създава изречение трето: „В националния регистър за водачите и техните нарушения и наказания по чл. 165, ал. 1, т. 6 се съхранява информация за контролните точки за отчет на извършените нарушения."

 
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини