Започна се! С ремонт правят пълна промяна на сградата на читалището в Благоевград

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

След години чакане е факт стартът на реконструкцията на сградата на Народно читалище "Никола Вапцаров-1866" и Камерна опера. Община Благоевград днес даде началото на дейностите по обновяването на знаковата за областния център на Пиринско културна институция.

По този повод бе организирана и официална церемония, в която участие взеха заместник-кметът по икономика, финанси и европейски проекти Мария Петрова, заместник-областният управител Александър Мацурев, Любоми Треновски, директор на Дирекция „Планиране на инвестиционната дейност, строителство и екология“, Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград, Лина Ангелова, директор на Камерна опера – Благоевград, Илиян Юручки, секретар на НЧ „Никола Вапцаров – 1866“, екипът по проекта за обновяване на сградата, представители на фирмата изпълнител, общественици и граждани.

Водосвет за здраве отслужи отец Светослав Кючуков от храм „Св. Николай“.

„Благодарим на кмета Илко Стоянов, че направи възможен този проект. Тази емблематична сграда, построена през 1987 година, се нуждаеше от спешен ремонт. Да си пожелаем на добър час и в края на декември да влезем в уютна зала за един хубав коледен концерт“, каза Силвия Домозетска.

С реновирането на сградата ще бъде постигната енергийна ефективност клас „В“. Предстои да бъдат обновени и модернизирани залата за зрители, репетиционните зали и другите помещения. Целта е да се осигурят значително по-добри условия за организиране и провеждане на културни събития. Ще се осигури и достъп за хора в неравностойно положение.

Общата стойност на проекта „Ремонт, обновяване и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на Камерна опера и Народно читалище „Н. Й. Вапцаров – 1866“ – Благоевград“ е 2 898 583.80 лева, от които 1 650 077.50 лева безвъзмездна финансова помощ, 1 145 150.00 лева финансов инструмент и 103 356.30 лева - съфинансиране от Община Благоевград.

Срокът за изпълнение е 20 месеца. Преди да започне водосветът, в зала 5 в сградата на Общинска администрация – Благоевград се състоя и откриваща пресконференция.

Проектът „Ремонт, обновяване и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на Камерна опера и Народно читалище „Н. Й. Вапцаров – 1866“ – Благоевград“ е с Договор за БФП №BG16RFOP001-1.008-0013-C02/29.04.2022 г. и Договор за финансиране №21F-000307/26.03.2021 г., който се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 и Фонд за устойчиви градове, по приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие”, процедура „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020 Благоевград”, BG16RFOP001-1.001-039, Инвестиционен приоритет „Социална инфраструктура“, група дейности „Културна инфраструктура“.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини