Владимир Висоцки: Какъвто и да е пътят, има значение само докъде води

Владимир Висоцки
Владимир Висоцки

Наричат го Руския Хамлет. Певецът, който разтърси руската душа през миналия век. Владимир Висоцки е роден на 25 януари 1938 г. в Москва. Баща му е военен, а майка му – преводачка от немски. Семейството живее в типична московска комуналка – „на 28 стаички – една тоалетна“, както ще напише по-късно в своята "Балада за детството“ Висоцки). Десетина години след раждането на Володя, родителите му се развеждат. Той отива да живее при баща си и втората му съпруга, с които прекарва две години в Германия.

Там се научава да свири на пиано. Когато се връщат в Москва, семейството се нанася в голям апартамент на ул. "Болшой Каретный“. Въпреки увлеченията му към музиката и театъра, по настояване на родителите си започва да следва инженерство. Отказва се обаче още след първия семестър и на следващата година постъпва в Московския художествен академичен театър. От завършването си до 1964 г. Висоцки играе в театър „А. С. Пушкин“, но никой не му обръща особено внимание. Дават му малки, дори епизодични роли. През това време вече има два брака и две деца зад гърба си. 

В това време се появяват и първите песни на Висоцки – в жанра "блатные“ – градски песни с хулигански оттенък. До края на живота си създава около 1100 стихотворения – повечето от тях са критични към съветската власт и със сатира към тогавашния строй.

През 1964 г. актьорът започва работа в театъра на "Таганка“, където прави няколко знаменити роли – в "Галилей“, "Вишнева градина“ и най-вече в "Хамлет“. Песните стават неотменна част от спектаклите, в които участва Висоцки. Както и от филмите, които са почти 30 – "Мястото на срещата не се променя“, "Вертикал“, "Малки трагедии“, "Приказка за това как цар Петър оженил своя арап“… Тогава се запознава и се жени за третата си и последна жена – Марина Влади. 

Висоцки издъхва на днешната дата през 1980 г., когато е на 42 години. Според едни от инфаркт, според други – от алкохол и наркотици.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини