Миряни почетоха свети Илия в четири храма на община Симитли

Снимка: Община Симитли
Снимка: Община Симитли

Вчера четири храма - в Градево, Полена, Брежани и Сухострел, отслужиха празнични литургии и раздадоха курбани за здраве и благоденствие.

Илинден е най-големият празник на село Градево, а храмът „Св. Илия“ е един от най-старите молитвени домове в Симитлийско, построен през 1847 година. Там се отслужи празнична литургия и се благослови курбан. Съборът на селото ще се състои в събота с празничната програма и специалното участие на Кинче Вълчева.

Миряни се събраха в местността Ширината на село Полена, където се намира старото оброчище на св. пророк Илия, за да осветят нов параклис, носещ името на светеца. Курбан за здраве дадоха Васил и Василка Заекови.

Божият храм в село Сухострел, построен през 90-те години, посрещна миряни, за да почетат св. Илия. Потомци разказват, че на това свято са намерени свети мощи и според пророчицата Ванга те са на роднини на св. Илия.  

Десетки потомци и гости се събраха и в местността Присадна на село Брежани за храмовия празник на параклиса "Св. Пророк Илия". Традиционно и тази година храмът, изграден  и поддържан от Йордан Серафимов и неговото семейство, посрещна миряни, почитащи най-големия летен християнски празник. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини