СЗО: Аспартамът може да причини рак

Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Два отделни експертни съвета на Световната здравна организация обявиха подсладителя аспартам за "възможен канцероген". Той обаче остава безопасен за консумация във вече установените препоръчителни нива.

Аспартамът е един от най-използваните подсладители в света. Той присъства в продукти на Кока-Кола и в дъвки. На пресконференция преди да обявят решението си, представителите на СЗО заявиха, че ако потребителите се колебаят дали да пият кола с подсладител или със захар, по-скоро трябва да преминат на трети вариант и вместо това да пият вода.

Международната агенция за изследване на рака, базирана в Лион, Франция, обяви аспартама за "възможен канцероген", което означава, че има ограничени доказателства, че тази субстанция може да причини рак, пише Ройтерс, цитирана от БНР.

Какво количество представлява риск трябва да се произнесе Организацията на обединените нации по прехрана и земеделие, според която няма убедителни доказателства за вреди, които аспартамът да нанася, и запази препоръката си, която е хората да консумират под 40 милиграма на един килограм тегло на ден. Това означава, че човек, тежащ между 60 и 70 килограма, трябва да изпие над 10 кена с кола на ден, за да прехвърли този лимит.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини