Археолози изследват две ценни находки в Хераклея Синтика - подпорна стена на 24 века и римска сграда

Снимка: МРРБ, пресцентър
Снимка: МРРБ, пресцентър

Археолози от днес отново са на терен в античния град Хераклея Синтика, който набира все по-голяма популярност сред туристите и в страната, и зад граница. Начело на екипа е доцент д-р Людмил Вагалински. Той и колегите му продължават с разкриването на форума в древното селище, което е в близост до храма на пророчицата Ванга. До края на този месец специалистите ще работят там. Целта им е да успеят да довършат изследването на две важни свои находки.

"През май тази година също бяхме на терен, това е вторият етап от нашата дейност. Искаме да разкрием докрай една сграда, която е съвсем до форума. Засега сме изследвали само един ъгъл от нея, не знаем още дали е обществена постройка, или жилищна. Тя обаче определено е римска и е от 2-3 век след Христа. Работим и по една подпорна стена, която е направена от много правилно изсечени големи квадри /вид зидария в миналото/. Тази стена е много добре запазена, нейната датировка е от ранния елинизъм, от 4-ти век преди Христа", заяви днес за Илинден Прес доцент д-р Людмил Вагалински.

Той уточни, че с останалите археолози правят всичко необходимо за социализацията на историческия обект. Проектът за  реставрация и консервация на античния град Хераклея Синтика върви с пълна пара. За тези дейности са осигурени са над  5,6 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Възстановителните работи на обекта се очаква да приключат в края на тази година. Бенефициент е Община Петрич, която ще го стопанисва, след като бъде завършен.

Проектът предвижда две зони – за културно-историческо наследство и за социализация. В първата ще бъдат представени антична крепостна стена, жилищен квартал, раннохристиянски некропол, централната градска част на античния град – форум и прилежащи обекти, сгради под римския форум, магазини и светилища, гражданска базилика, раннохристиянска базилика и др. Във втората зона ще се изгради посетителски център с  виртуална зала за експониране на културното наследство. Ще има  детски атракцион - тип аквапарк, зона за широк обществен достъп, детски площадки, охраняем паркинг. До обекта се предвижда да има атракцион „Римски терми” с басейни, детски лагер и къмпинг зона.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини