Букурещ ще ремонтира Солаковия хан, приютявал Левски, Ботев и Каравелов

Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук

Общинският съвет на Букурещ ще отпусне средства за реставрацията на Солаковия хан - историческа сграда, свързана с българската общност, съобщава Аджерпрес.

Става дума за проект, насочен към осигуряване, запазване и защита на историческия паметник на улица "Каля Мошилор"№ 134. Общата му стойност е 8,2 милиона леи, а продължителността на изпълнението се оценява на 16 месеца. (едно евро се разменя за 4,95 румънски леи).

Консервационните работи ще започнат възможно най-скоро. Солаковият хан е в списъка на историческите паметници на община Букурещ и е в напреднала степен на разпад. Строежът се счита за опасен, като се има предвид, че е в първи клас на сеизмичен риск.

Точно преди година кметът на Букурещ Никушор Дан даде уверение, че работата по обезопасяването на сградата ще започне скоро и че финансовите въпроси относно отчуждаването са решени, допърлва БТА.

Сградата е в напреднала степен на разрушаване, има голяма опасност от срутване и е оценена с първа степен на сеизмична опасност.

Солаковият хан носи името на двама предприемчиви братя Солакоглу от Свищов. През 1859 г. те построяват имота с търговска цел - фабрика за макарони, но през годините мястото се превръща в подслон за българските революционери имигранти в Румъния. Именно там, в мелницата на хана в двора, през 1868 г. Христо Ботев и Васил Левски преживяват заедно една изключително студена зима, а на първия етаж на хана, в печатницата, Любен Каравелов издава вестниците "Свобода" и "Независимост" и списание "Знание".

През Втората световна война, при американска бомбардировка над Букурещ, голяма част от сградата е унищожена. През 1948 г., когато се извършва румънската национализация, Солаковият хан става собственост на румънската държава. През годините на социализма имотът е използван за настаняване на социално слаби граждани, предимно от ромски произход и запазва този характер до края на 80-те години, когато имало опасност да бъде съборен от властите. Тогавашният български посланик, русенецът Петр Данаилов, започва да води преговори с румънските власти за неговото реставриране и превръщането му в Български културен център. Въпреки че през 1997 г. сградата е обявена за паметник на културата от местно значение, тя продължава да тъне в разруха. През 2003 г. потомците на братята Солакоглу успяват да си върнат собствеността на имота, но той е в окаяно състояние.

След като през януари 2019 г. част от фасадата и мазилка се срутва, Общината на град Букурещ сезира разследващите органи и започва наказателно досъдебно производство. През същата година Общинският съвет приема Решение 214/23.04.2019 г. за откриване на процедура по отчуждаване на сградата-исторически паметник, намираща се на адрес "Каля Мошилор" 134, сектор 2, Букурещ, с цел извършване на дейности по съхранение. Това означава Солаковият хан да премине от частна собственост в притежание на столичната община срещу сумата от около 5,6 милиона леи, за да бъде изцяло реставриран и превърнат в общинско културно пространство. Макар в общинския бюджет за 2020 г. да са одобрени средствата за обезщетение за имотите, по които тече процедура за отчуждаване, поради ограниченията и пандемичната обстановка, парите не са използвани.

През същата година, след местните избори през септември, администрацията на града е сменена. Новото управление обявява публично, че спасението на Солаковият хан е приоритет за него. Това е потвърдено с решение, прието еднодушно на 26 ноември 2021 г. от Общинския съвет на Букурещ, с което е отделена сумата от 4,5 милиона леи за експроприацията на имота.

Източник: dnes.dir.bg

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини