Поставиха два нови контейнера за събиране на текстилни отпадъци в град Разлог

Снимка: Община Разлог
Снимка: Община Разлог

Община Разлог постави два нови контейнера за събиране и рециклиране на текстилни отпадъци. Инициативата за поставянето им е част от стратегията на Общината за устойчиво развитие и опазване на околната среда. Те се намират на възлови места в града - на улица “Опълченска” (при кръговото кръстовище) и до зелените площи между улица “Бела река” и улица “Рила”. По този начин всички жители и гости общината могат да оставят своите стари или неизползвани дрехи, обувки и други текстилни отпадъци, с цел тяхното оползотворяване и рециклиране, с което се намалява вредата върху околната среда.

За тази инициатива Община Разлог си партнира с TexCycle, като част от стратегията си за устойчиво развитие и опазване на околната среда и създаване на по-добра среда за живот и развитие на жителите си.
Контейнерите на TexCycle осигуряват лесен и удобен начин за разчистване на ненужните текстилни изделия, без те да достигат до сметищата за боклук или да бъдат разпилени около контейнерите за битови отпадъци.

В контейнерите, обозначени с надпис „Дрехи и обувки“, могат да се поставят дрехи, обувки, чанти, текстилни аксесоари и домакински текстил (пердета, спални комплекти, кърпи и т.нат.). Текстилните продукти следва да бъдат предавани в приличен вид- чисти и опаковани в торби, като не се допуска към тях да са добавени метал, хартия, стъкло или други битови отпадъци.

Съобразно Закона за управление на отпадъците и на база договорните отношение между Община Разлог и фирмата изпълнител, текстилните отпадъци следва да бъдат извозвани най-малко един път седмично до пункт за рециклиране. Своевременно, с цел опазване чистотата в града, служители на Община Разлог ще извършват ежедневни проверки за струпването на текстилни отпадъци. След транспортирането на отпадъците до пунктове за рециклиране, съотвените подлежат на сортиране и предаване за повторна употреба или оползотворяване на тези видове битови отпадъци.

Повторната употреба е най-екологичното продължаване на живота на текстила, според стратегията на Европейския съюз за постигане на кръгова икономика, тъй като за него се изисква най-малко допълнителен ресурс и енергия. Събраните дрехи се сортират и дезинфекцират и според своето състояние намират последваща реализация. Основната цел е всяка дреха да намери собственик, който има нужда точно от нея и би я носил, удължавайки жизнения ѝ цикъл.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини