Важни стъпки за отварянето на границата над Струмяни, има идейни проекти за трасето и зоната

Снимка: Областна администрация
Снимка: Областна администрация

Бавно, но сигурно напредва проектът за отварянето на границата между България и Северна Македония на територията на нашата община Струмяни и на северномакедонската Берово. Преди дни се проведе шестата среща на Съвместната експертна комисия, която е сформирана заради бъдещия нов и общ международен граничен контролно-пропускателен пункт, който ще свързва двете общини.

На срещата присъства областният управител на Благоевград – Стоян Христов, както и главният експерт от Областна администрация – Красимира Крумова, които представиха концепцията за изграждане на комплексната инфраструктура на ГКПП Струмяни - Берово за територията на Република България. Бяха обсъдени разполагането на основните сгради и функциите им, приложимите законови процедури по проектиране, строителство, оценяване на въздействието върху околната среда, биоразнообразието и защитените зони, както и съответствието с утвърдените природозащитни цели за опазване на защитена зона „Кресна – Илинденци“ от мрежата „Натура 2000“.  

Докладван беше статусът на изработката на проектната документация за изграждането на пътя от ГКПП Струмяни - Берово до изградената пътна мрежа в Република България. Възложител на проектирането и изграждането на довеждащия до новия граничен пункт път е Агенция "Пътна инфраструктура". Към момента има разработени идейни варианти на трасето и е стартирана процедура по Закона за опазване на околната среда.

Проектът „Подготвителни дейности за изграждане/рехабилитация на нов ГКПП Струмяни – Берово“ предвижда изработване на Подробен устройствен план – План за застрояване на граничната инфраструктура, изработване на Подробен устройствен план - парцеларни планове за елементите на линейната инженерна инфраструктура, и изготвяне на остойностен инвестиционен проект за сградите и съоръженията на граничната зона във фаза "идеен проект“.

Бюджетът е 111 000 евро, а срокът за изпълнението на подготвителните дейности е 7 юли 2023 г. Финансирането се осигурява от Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП България - Северна Македония 2014-2020, Приоритетна ос 4 "Техническа помощ“.

Основната цел на подготвителните дейности е да дадат основата за същинското проектиране и изграждане на новия граничен пункт и за подготовката на стратегическото проектно предложение, което трябва да бъде изготвено до края на месец юли тази година.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини