Личните лекари няма да си вдигат телефона в почивни дни

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Личните лекари вече ще са на разположение на пациентите си само в работно време и няма да са задължени да оповестяват номерата на мобилните си телефони, за да бъдат търсени когато и да е. Вечер и през уикендите пациентите им ще могат да се обаждат в медицински заведения, с които тяхното джипи е сключило договор. Освен това падат лимитите за направленията при диспансеризираните пациенти.

Това е заложено в новите параметри на проекта за национален рамков договор, по които Българският лекарски съюз е постигнал споразумение със здравната каса, съобщи БНТ.

Според проекта личните лекари остават длъжни да консултират пациентите, но само в работно време.

„Вече не е задължително семейният лекар да обявява личен мобилен телефон, на който пациентите да го търсят по всяко време. Това е възможно при тези лекари, които имат сключен договор с друга медицинска структура, която да поеме обслужването на пациентите в часовете, в които лекарят им не е на работа“, казва д-р Костадин Сотиров от Сдружениете на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

Както и досега, за големите градове това няма да е проблем. В Пловдив, например, още от 2000 г. повечето лични лекари имат сключени договори с дежурни кабинети. В по-малките населени места обаче денонощната медицинска алтернатива е рядкост. Затова се счита, че проектът за нов рамков договор облекчава и режима на заместване при отсъствие на личния лекар.

„Вече няма да е задължително това да е непременно общопрактикуващ лекар. Може да е лекар, който работи в болница, работи някъде другаде – или в спешна помощ, или в специализирана помощ, или е специализант някъде – т.е. всеки лекар, който е правоспособен“, обяснява д-р Сотиров.

Отпадането на лимитите за направления на диспансеризирани пациенти означава, че тези хора ще бъдат изследвани и преглеждани при съответни специалисти колкото е необходимо, по наредбата за хроничните заболявания.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини