Иван Гешев внесе искане да бъде свален имунитета на Бойко Борисов

Бойко Борисов, снимка: МС, архив
Бойко Борисов, снимка: МС, архив

Главният прокурор на Република България Иван Гешев поиска имунитета на бившия премиер и настоящ депутат от ГЕРБ Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Главният прокурор е внесъл в деловодството на 49-то Народно събрание искането за сваляне на имунитета на бившия министър-председател по предложение на Софийската градска прокуратура.

В предложението на наблюдаващия прокурор от СГП се посочва, че по делото е необходимо да бъдат извършени действия по разследването, включително и привличане в качеството на обвиняем, които са с характер да засегнат правната сфера на народния представител.

С решение на ЦИК от 08.04.2023 г. Бойко Борисов е обявен за народен представител и след полагане на клетва на 12.04.2023 г. се явява лице с имунитет.

Съгласно Конституцията възбуждането на наказателно преследване срещу народен представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при негово писмено съгласие.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини