Ученици и учители от Трето ОУ събраха близо 700 лева за възкресяването на вековното школо в Лешница

Ученици и учители от Трето ОУ събраха близо 700 лева за възкресяването на вековното школо в Лешница

Благороден жест направиха ученици и учители от Трето основно училище "Христо Ботев" в Сандански. Деца и преподаватели организираха кампания в подкрепа на църковното настоятелство при храм "Света Марина" в санданското село Лешница за възкресяването на 100-годишното школо в населеното място. Събраната сума в поставенота в градското училище кутия за дарения е в размер на 673,70 лева, парите вече са преведени по сметката на инициаторите.

"Трогнати сме от това, което направиха за нас директорът на Трето ОУ - Румен Сидеров, преподавателите, учениците и техните родители. Те ни дават вяра, че това, което правим, си струва. Няма как да не успеем, щом получаваме толкова ценна помощ. Това училище е първото в цялата община сандански, което въведе вероучението като предмет. Благодарим им от сърце", заяви днес отец Димитър Илчев, който е в основата на тази благородна мисия.

Училището в Лешница отвън е изцяло реновирано, но сега предстои да се работи вътре в постройката.

За тези ремонти са необходими финансови средства – за боядисване на прозорци и врати, монтиране на ново остъкляване, полагане на дюшеме, обурудване на стаите и поставяне на климатик в стаята на Неделното училище.

Само преди 11 месеца сградата изглеждаше трагично и отвън, и отвътре. Но местните хора започнаха ремонт по фасадата и покрива на 15 юни миналата година. За да дадат втори живот на някогашния образователен център. Те ще го възстановят в автентичен вид. Целта на всички хора в Лешница е училището да отвори врати в началото на месец октомври тази година, когато се навършват точно 100 години от основаването му. Тук ще се преподава вероучение на децата и ще се подреди музейна експозиция за миналото на населеното място.

Мисията на жителите на Лешница може да се подкрепи на място - в храма „Света Марина”, както и по банков път:

Банка ДСК ЕАД

IBAN: 83STSA93000014806034

В полза на Неврокопска митрополия – Църковни настоятелства

Код  519, село Лешница, основание за внасяне – ремонт на училище.   

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини