Учени и интелектуалци с отворено писмо до президента: Да опазим българския език от латинизация

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

По повод 24 май и по почин на политолога д-р Рада Коджабашева Списание 8 внесе отворено писмо до президента с няколко искания, свързани с все по-ширещото се в общественото и медийното пространство налагане на двуезичие. Писмото цели да насочи вниманието на държавния глава върху належащата нужда от опазване на българския език от латинизация. В него се настоява да бъде сезиран Конституционният съд за нарушение на чл. 3 от Конституцията на РБ („Официалният език в републиката е българският.”) от страна на държавни и общински учреждения (като МРРБ, омбудсмана, Столичната община и др.), които в официалните си преписки с гражданите отправят съобщения на български и на български с латински букви или на български и на английски език.

В писмото също така е поставено искане да се вмени на Съвета за електронни медии да изисква от средствата за обществено осведомяване чист български език в националния ефир, за да се намали употребата на чуждици.

Писмото е с благословията на космическия глас Валя Балканска и е подкрепено от редица обществени личности и институции: Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели, директор на издателство „Български писател“, маестро Йордан Камджалов, Виктория Бешлийска, авторът на „Глина“ и на „Сърце“, Розмари Де Мео, автор на „Стопанката на Господ“ и „Зарана“, д-р Румен Петков, главен редактор на медията „Поглед инфо“, проф. доктор на филологичните науки Ваня Добрева, проф. д-р Боян Дуранкев, доц. д-р Мариета Иванова-Гергинова, Институт по литература към БАН, българиста Албена Копринарова, Асоциацията на българските училища в чужбина и др. Приложено ще намерите и текста на самото писмо.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини