Лешница е все по-близо до възкресяването на вековно училище, но са нужни още пари за ремонта

Лешница е все по-близо до възкресяването на вековно училище, но са нужни още пари за ремонта

Жителите на санданското село Лешница стъпка по стъпка се приближават до осъществяването на своята кауза - пак да отвори врати 100-годишното училище.

Отвън сградата вече е като нова, но в момента текат ремонтни дейности вътре в постройката. Затова са необходими финансови средства – за да се довърши цялостният ремонт. Предстои боядисване на прозорци и врати, монтиране на ново остъкляване, полагане на дюшеме, обурудване на стаите и климатик за стаята на Неделното училище.

„Вярвам, че ще се намерят хора, които ще ни помогнат да успеем в нашата мисия. Да запазим това стогодишо училище и в него отново да идват деца да се обучават и да общуват помежду си. Благодаря от сърце на Тодор Гаджелов от нашето село, който има строителна фирма в София. Всяка събота и неделя е тук, осигурява строителни материали и работи по цял ден напълно безвъзмездно”, сподели отец Димитър Илчев, който е главният инициатор за възкресяването на вековното школо.  

Само преди 11 месеца сградата изглеждаше трагично и отвън, и отвътре. Но местните хора започнаха ремонт по фасадата и покрива на 15 юни миналата година. За да дадат втори живот на някогашния образователен център. Те ще го възстановят в автентичен вид. Целта на всички хора в Лешница е училището да отвори врати в началото на месец октомври тази година, когато се навършват точно 100 години от основаването му. Тук ще се преподава вероучение на децата и ще се подреди музейна експозиция за миналото на населеното място.

Мисията на жителите на Лешница може да се подкрепи на място - в храма „Света Марина”, както и по банков път. Ето и банковата сметка:

Банка ДСК ЕАД

IBAN: 83STSA93000014806034

В полза на Неврокопска митрополия – Църковни настоятелства

Код  519, село Лешница, основание за внасяне – ремонт на училище.   

                                          Лешница-училище-2023_1

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини