Проектозакон сваля скоростта по магистралата, забранява мобилните телефони за пешеходците

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

По-ниска скорост на магистрала предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, публикуван за обществено обсъждане от МВР. Предложението е максималната скорост вече да е 130 км в час вместо 140 км в час.

Проектът предвижда и обособяването на т.нар. жилищни зони освен “Зона 30” в кварталите. Там колите ще се движат с не повече от 20 км/ч, пешеходците винаги ще са с предимство, а децата ще могат да играят на пътните платна, без ненужно да пречат на движението на автомобилите. При излизане от жилищна зона на друг път шофьорите ще са без предимство.

В жилищна зона ще е разрешено паркирането само на обособени места.

Проектът предвижда шофьорите да дават предимство на хората с колела и тротинетки при десен завой.

Освен това велосипедистите и тротинеткаджиите ще могат да заобикалят колите, да изпреварват и да престояват и в средна и лява лента, когато ще престрояват, за да завият.

На велосипедистите се забранява да возят други хора освен деца до 3 г., и то на стабилно монтирани столчета. Докато карат, няма да могат да ползват мобилни телефони или други устройства за комуникация, които отклоняват вниманието им. Ще бъде позволено само ако са с безжични устройства, които не се държат с ръце като слушалки например. По платното за движение велосипедистът няма да може да води и кучето си на каишка.

Използването на мобилни телефони и други устройства, отклоняващи вниманието ще се забраняват и на хората, които пресичат по пешеходните пътеки, пише в проекта. Преди да пресекат, ще трябва да се оглеждат наляво и надясно и не трябва да удължават ненужно времето за пресичане, както и да не спират без необходимост, т.е. възможно най-бързо.

Предвидено е по-бързо връчване на глобите чрез куриер или профил в Единния портал за достъп до електронни административни услуги, двойно и тройно увеличаване на санкциите за различни нарушения, измерване на средна скорост с камерите на АПИ по пътищата и санкции за нарушителите и други.

След общественото обсъждане проектът ще бъде внесен в 49-ото народно събрание, съобщава „24 часа“.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини