Антъни Куин: Живял съм във вихрушка от образи, но ще си отида в застинала рамка

Антъни Куин
Антъни Куин

Антъни Куин, незабравимият актьор, изиграл Зорба гъркът, е роден на днешната дата през 1915 година. Американецът, който е с мексикански произход, е и продуцент, писател и художник. Емблематична е играта му и във филмите „Пътят”, „Лорънс Арабски”, „Лъвът на пустинята”. Има две награди „Оскар” за най-добра поддържаща роля. В младежките си години Куин се боксира професионално за пари; по-късно изучава изкуство и архитектура при Франк Лойд Райт. Интересът му към изобразителното изкуство се запазва през годините, като той продължава да се занимава с рисуване, както и с колекционерство на модерно изкуство.

Антъни Куин поставя началото на актьорската си кариера през 1936 г., когато участва в пиесата „Чисти легла“. След тази изява режисьорите и продуцентите от Холивуд забелязват младия актьор. Режисьорът Сесил Демил дава обява във вестника, че търси индианци за филма „Човекът от равнината“. Ролята е малка, но на снимачната площадка Антъни Куин се запозава с дъщерята на Демил - Катрин, и се жени за нея през 1937 г. До 1947 г. Куин изиграва второстепенни роли (обикновено на злодеи от етнически произход - индианци, хавайски вождове, филипински революционери, китайски наемници и арабски шейхове) в над 50 филма.

Той се връща на Бродуей, където играе Стенли Ковалски в пиесата „Трамвай Желание”. В началото на 50-те години на миналия век Куин отново се връща в Холивуд. Големият му пробив идва през 1952 г. с участието му във филма на Елия Казан - „Вива, Сапата!“ (Viva Zapata!), където играе редом с Марлон Брандо. Куин получава „Оскар” за най-добра поддържаща роля за ролята си на брата на Сапата, с което става първият американец от мексикански произход - носител на наградата. В следващите години участва в няколко италиански филма. През 1983 г. отново се въплъщава в образа на Зорба Гърка за 362 представления на Бродуей, в музикалната адаптация на филма – „Зорба“. Продължава да работи и през 90-те години на 20 век и за киното, и за телевизията. Отива си от този свят преди 20 години - на 3 юни 2001 година.

Ето интересни мисли на Антъни Куин:

Харесвам скулптурите повече от рисуването. При тях имаш повече свобода.

Изгубих баща си, когато бях на 10 години и винаги търсех баща. Той ми липсваше страшно много.

Обичам сцената.

На сцената трябва да откриеш истината дори ако трябва да изгубиш публиката.

В Европа един актьор е артист. В Холивуд - ако не работи, е скитник.

Никой родител не е тук завинаги. Както и аз няма да бъда.

Тринадесет деца - тринадесет! И ги обичам - обичам ги всичките. Смятам, че съм бил добър баща на всички от тях.

Е, трябва да имаш и хляб, за да живееш.

Художникът оставя следа. И аз тъкмо поставих две статуи на Роуд Айлънд, по които работя. Смятам, че това ще остави следа по-дълга от мен.

Живял съм във вихрушка от образи, но ще си отида в застинала рамка.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини