Кукери сътвориха пъстро шоу в Елешница на Великден

Снимки: Община Разлог
Снимки: Община Разлог

Навръх Великден разложкото село Елешница отпразнува своя празник с много гости, настроение, усмивки, танци и кукери. Кукерските групи на трите махали - Гуджилец, Плаж махала и Средната, се превърнаха в атракцията на деня.

Те прогониха надалеч злото от своето селище и от община Разлог със звъна на чановете си, страховитите си маски и впечатляващи игри. Маскираните мъже, жени, младежи и деца възкресиха добротата в хората. Млади и стари пазители на традициите от Елешница и цялата страна окупираха площада пред кметството, облечени в български носии.

Обичаят тук се предава от поколение на поколение и е съхранен от местните хора. Танцуващите кукери възвестиха пролетното пробуждане на природата. Легендата разказва, че някога тукашните мъже работели из други краища на света като строители. На Великден обаче се връщали в родните си домове, за да помогнат на жените си да засадят нивите.

„Празникът е сред най-почитаните в региона. Идват все повече туристи от цялата страна, има и чужденци. Те са вдъхновени от красотата на маските и кукерските премени. Вече над 30 години правим този празник навръх Великден”, твърдят жители на село Елешница.

                                      Кукери-Великден-Елешница (1)

                                     

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини