Първокласници сътвориха вдъхновяващ празник на буквите в Осмо СУ „Арсени Костенцев“

Първокласници сътвориха вдъхновяващ празник на буквите в Осмо СУ „Арсени Костенцев“

„Вече мога да чета и пиша!“ - с радост и увереност извикаха учениците от 1 „в“ клас на Осмо СУ „Арсени Костенцев“-Благоевград, чийто учители са г-жа Весела Равначка и г-жа Цветанка Новоселска.

Сияещи детски личица, изпълнена с вълнение зала, вълшебни звуци и магично усещане, че предстои нещо красиво; усмихнати и нетърпеливи родители, очакващи изявите на сцена на своите талантливи деца! Такава беше атмосферата минути преди началото на „Тържество на буквите“.

Наред със старанието, което първокласниците вложиха  при изучаването на буквите,  много ентусиазъм и желание проявиха и при подготовката на своя празник. Доказаха, че не само могат да четат и пишат, но и направлявани от чудесните водещи, преминаха като на филм през едни от най-хубавите стихове за буквите и приказките за деца. Фантастичните  костюми и великолепният декор накараха родителите да гледат в захлас преобразените като приказни герои първокласници, които поддържаха градусите на вълнението с артистичната си игра.

Добре замислената сюжетна линия беше безупречно следвана от главната героиня в ролята на Ученолюбивото дете, влизаща често в поучителни диалози със Смешко и Незнайко. Букварът, Книгата и Читанката напътстваха децата към Приказното царство на книгите. Но както и в живота не всичко е само хубаво, така и тук  се появи Пенчо – детето, което мързелува и не иска да чете, но се изгуби в гората и там го нападнаха Вълчо, Зайко, Катеричката, Шаро и Кума Лиса, които му дадоха добър урок. Накрая се оказа, че Пенчо само е сънувал лош сън, но когато се събуди, той обеща да научи всички букви.

Червената шапчица се появи в Приказното царство, за да каже, че Вълчо вече не е страшен и двамата запяха заедно. Победата на доброто над лошото триумфира и в драматизацията на приказката „Трите пеперудки“. Буреносните облаци и поройният дъжд се опитаха да ги изплашат, а цветята – да ги разделят, но не успяха, защото трите пеперудки държаха на приятелството си и трогнаха доброто Слънце, което весело се показа иззад облаците и изсуши крилцата им. Радостта преля във великолепен „Танц на пеперудките и цветята“, аплодиран бурно от просълзените родители.  

И докато героите от 1“В“ клас показваха на Смешко и Незнайко, че познават всички букви от азбуката и уверено дефилираха с цифрите под звуците на песента, дочула звънките им гласове, долетя и новата Баба Яга, обичаща палави хлапета. Когато обаче разбра, че първокласниците са показали, че крайно важно е да знаят да четат и пишат, прикани Смешко и Незнайко да се завръщат в Приказното царство, защото децата вече имат нови приятели – книгите и чрез тях ще ги повикат, когато  пожелаят.

Взели в сърцето си двата ключа на знанието – азбука и труд, първокласниците изпълниха сцената в очакване на най-вълнуващия момент. Под бурните аплодисменти на публиката се появиха и двете учителки на 1“В“ клас – г-жа Весела Равначка  и г-жа Цветанка Новоселска. Те поздравиха първокласниците за положения труд при овладяване на четенето и писането, за чудесното представление, което изнесоха и тържествено обявиха, че вече могат да напуснат „Царството на буквите” и да се отправят  на дълго пътешествие в „Царството на книгите“, като им връчиха и ключа, с който имат право да влязат там – медал „Грамотно първокласниче“, както и много награди, и подаръци.

С подходящо украсена огромна торта изненада поднесоха и гордите с представянето на своите деца родители, трудно намиращи думи, с които да изразят не само възхищението си от видяното, но и благодарността си към двете учителки за огромния труд, за всеотдайността им и майчинската загриженост. Изпълнени със спокойствие, че са поверили децата си в сигурни ръце, те им пожелаха, никога да не ги напуска това творческо дръзновение, което показват и то винаги да им носи професионално удовлетворение.

Празник на буквите-Осмо СУ (1)

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини