С кръгла маса маса и изложба „Македония в образи“ почитат героите на ВМОРО

Снимка: РИМ-Благоевград
Снимка: РИМ-Благоевград

По повод юбилейните годишнини от рождението и гибелта на дейците на ВМОРО Даме Груев, Гьорче Петров, Иван Попов, Димитър Стефанов, Павел Шатев и Александър Китанов, Община Благоевград, Регионален исторически музей – Благоевград и Македонски научен институт – София организират Национална кръгла маса под надслов „Македония в образи“, която ще бъде открита на 3 ноември 2016 г. от 10.30 ч. в конферентната зала на РИМ- Благоевград.

В научния форум ще вземат участие учени от Института за исторически изследвания при БАН, Институт по етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, Македонският научен институт, специалисти от Регионален исторически музей – Благоевград, студенти от СУ „Св. Климент Охридски“ и др.

Кръглата маса ще бъде съпътствана от изложба „Македония в образи“, която ще бъде открита в същия ден от 13.45 ч. във фоайето на РИМ - Благоевград. Тя се състои от фотодокументална част, която проследява във фотоси основните революционни прояви на Даме Груев, Гьорче Петров, Иван Попов, Павел Шатев и Александър Китанов, както и материали от фонда на музея. Наред с революционните прояви, макар и бегло, изложбата проследява епизоди от личния живот на героите и техните семейства.

Особена ценност на изложбата са материалите от фонда на музея. Всеки един е представен с оригинални фотографии, някои от които с лично посвещение. Интерес представляват малко известни фотографии на някои от дейците със съпругите им – на Костурския войвода Иван Попов с Райна Вацова от известна възрожденска плевенска фамилия; на идеолога и задграничен представител на ВМОРО Гьорче Петров с Йорданка Петрова; на Малешевския войвода Александър Китанов.

В изложбата са включени още печатни материали, отразяващи революционната им дейност; периодика с техни лични спомени и преживявания; печатни издания, авторство на Павел Шатев, както и негова лична кореспонденция.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини