Мобилните оператори с два келепира - вдигнаха цените за гражданите, сега държавата им намали таксите

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Служебният кабинет направи прощален подарък на мобилните оператори - намали драстично (с 40%) някои такси, които са длъжни да плащат на държавата.  Темата влезе като точка последна в дневния ред на заседанието на МС на 29 март,  броени дни преди парламентарните избори. Не е ясно защо временното правителство толкова бърза да свали държавните такси, а не остави решението на редовен кабинет.

За плановете на временната власт първа алармира омбудсманът Диана Ковачева. „Един след друг големите телекоми вдигнаха цените си за гражданите и бизнеса, а държавата им намалява, при това драстично, таксите“, възмути се доц. Ковачева.  И трите телекома у нас обясниха, че трябва да индексират тарифите си заради инфлацията и защото правят инвестиции.

Предлага се намаление на таксите, които събира КРС (Комисията за регулиране на съобщенията), средно над 40%, като част от мотивите за това са: насърчаване на инвестициите; стимулиране на иновациите; осигуряване на условия за въвеждане на ново поколение мобилни мрежи (5G) и т.н. Точно същото изтъкнаха телекомите като основания да вдигат цените на услугите си", коментира обмудсманът. Тя дори изпрати писмо до премиера Гълъб Донев, в което подчерта, че ако държавата прави жестове към бизнеса, би трябвало да убеди фирмите те на свой ред да не увеличават тарифите си за потребителите.

"През цялата 2022 г. телекомите получаваха държавна помощ под формата на компенсации за цените на тока, която ще продължат да получават и през тази година. Проектът за промени в тарифата на Комисията за регулиране на съобщения означава поредна подкрепа от държавата чрез намаление на таксите", посочва обмудсманът в писмото си до премиера.


Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини