Родители могат да кандидатстват за осигуряване на детегледач

Снимка: ОИЦ-Благоевград
Снимка: ОИЦ-Благоевград

Стартира нов прием на заявления от родители и безработни лица по проект „Родители в заетост“, съобщават от Областен информационен център-Благоевград. Основната цел на мярката е да продължи подкрепата за осигуряване на по-добър баланс между професионалния и личния живот на родителите чрез осигуряването на безплатен детегледач. Освен възможностите за полагане на грижи за отглеждане на деца, ще бъдат предоставени и услуги за улесняване достъпа до заетост, информират още от ОИЦ - Благоевград. По този начин ще бъде осигурена превенция на отсъствието на родителите от пазара на труда.

Проект „Родители в заетост“ се реализира по програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд+, а бюджетът му е 24 млн. лева.

Родителите, които могат да се включат в проекта, са разделени в няколко групи. На първо място това са родители на деца до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла или градина, които имат осигурено работно място или са самостоятелно заети лица, но към момента полагат грижа за децата си и не са се върнали на работа и ползват отпуск. В този случай осигуреният по проекта детегледач ще получава трудово възнаграждение в размер на минималната работна заплата, като се поемат и дължимите от работодателя осигурителни вноски. Допълнително възнаграждение, в размер на ½ от минималната работна заплата, се предвижда за детегледачи, които полагат грижи за второ или повече деца от семейството.

Втората група са многодетни и/или самотни родители  на деца от 0- до 12-годишна възраст, които са се върнали на работните си места и децата им посещават детски ясли/градини, както и училище. Трудовото възнаграждение на детегледача в тази ситуация ще бъде в размер на ½ от минималната работна заплата, като се поемат и дължимите от работодателя осигурителни вноски за лицето, полагащо грижи за едно дете до 4 часа на ден. Допълнително възнаграждение, в размер на ¼ от минималната работна заплата, се предвижда за детегледача, в случай че полага грижи за второ или повече деца от семейството.

За осигуряване на детегледач могат да кандидатстват и безработни лица, регистрирани в бюрото по труда, които са родители на деца до 5-годишна възраст, незаписани в детско заведение, както и многодетни или самотни родители на деца до 12-годишна възраст, посещаващи детски ясли, градини, както и училище.

Кандидатите да бъдат наети като детегледачи трябва да са търсещи работа безработни лица, които не получават пенсия за осигурителен стаж и възраст. Както досега, след одобрение от страна на родителите, с детегледача ще бъде сключен трудов договор с работодател Агенцията по заетостта за срок до 18 месеца или до навършване на 5/12-годишна възраст на детето, или до приключване на проекта.

Родителите, както и безработните лица – кандидати да бъдат наети като детегледачи, могат да подават своите заявления за включване в проекта само по електронен път чрез подаване на електронно заявление на портала на Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027, както и официалната интернет страница на Агенция по заетостта. Проектът ще продължи до края на 2026 г. или до изчерпване на финансовия ресурс. Повече информация може да бъде намерена в офиса на Областен информационен център - Благоевград и в бюрата по труда в целия регион. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини