Григор Вачков: Хуморът е най-сполучливото средство за самозащита

Григор Вачков
Григор Вачков

Григор Вачков и неговата неповторима усмивка остават завинаги в историята на българското кино и театър. Актьорът, който с всяка своя роля става любимец на зрителите, е играл в 44 филма. Гришата, както го наричат колегите му, завършва ВИТИЗ през 1955 година, след което става член от колектива на Държавния сатиричен театър от самото му основаване.

Преди това работи във винпром и яйцекомбинат в Левски. Очаровал е публиката и от сцената на Врачанския народен театър, мвакар и за кратко. В Сатиричния театър започва да играе през 1956 година и е там до своята кончина – на днешната дата през 1980 година. Дебютът му в киното  прз 1960 година. Популярността му добива широки размери след като изиграва ролята на капитан Димитър Бомбов (Митко Бомбата) от телевизионния сериал „На всеки километър” (1967-1971). Там се превъплъщава в образа на комунист-революционер.

Едни от филмите му, получили международно признание и награди от кинофестивали, са „Последно лято” и „мъжки времена”. Последният му филм е „Мера според мера”, в който неговата роля остава недовършена. В нощта срещу 12 март 1980 г. Григор Вачков получава тежък инсулт и е закаран в Правителствената болница. На днешната дата преди 42 години издъхва, без да дойде в съзнание. В кариерата си получава и признанието на критиката - Златен медал за мъжка роля за превъплъщението си в Иван Ефрейторов от филма „Последно лято” на фестивал за авторски филми в Сан Ремо, Италия,  Наградата за мъжка роля за ролята на Банко във филма „Мъжки времена” от Фестивала на българския игрален филм – Варна, носител е на званията „Заслужил артист” и „Народен артист”.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини