Да сте обичани и вдъхновяващи, мили дами! Честит празник!

Да сте обичани и вдъхновяващи, мили дами! Честит празник!

Днес е Международният ден на жената - 8 март. Нашето пожелание към всички дами е да се чувстват значими и обичани всеки ден! И да са винаги вдъхновяващи за хората край тях!

На днешната дата се подчертават постиженията на жените в света без оглед на национални, етнически, езикови, културни, икономически и политически различия между тях.

Започва да се чества в началото на 20-ти век в Северна Америка и Европа като ден за защита на правата на жените. На 28 февруари 1909 г., по предложение на Социалистическата партия на САЩ, е отбелязан Национален ден на жените в САЩ по повод на женската стачка от 1908 г. в Ню Йорк за по-добри условия на труд, предаде БТА.

На Втората международна конференция на жените социалистки в Копенхаген, Дания (26-27 август 1910 г.), с участието на 100 жени от 17 страни, е прието решение да бъде установено отбелязването на международен ден на жената, за да се почете движението на жените за техните права. Тогава не е установен конкретен ден.

Като резултат на инициативата от Копенхаген за първи път Международният ден на жената е отбелязан на 19 март 1911 г. в Австрия, Германия, Дания и Швейцария, като в него се включват повече от 1 млн. души с искания за избирателни права на жените, както и за правото им на работа и професионално обучение.

От 1975 г., обявена от ООН за Международна година на жената, денят започва да се отбелязва на 8 март. Мотото на деня за 2021 г. е "Избери да предизвикваш".

За век правата на жените еволюират, но въпреки плановете за равнопоставеност на работното място, все още остават разликите в заплащането между половете. Правото на равнопоставеност на възнагражденията съществува в ЕС от 1957 г., но и днес жените получават средно 14 на сто по-малко от мъжете за едно и също място (в Естония разликата наближава 22 на сто) и в годината работят почти два месеца безплатно в сравнение с колегите си от другия пол.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини