С тържествена заря-проверка започна честването на 3-ти март в Благоевград

Снимки: Община Благоевград
Снимки: Община Благоевград

С тържествена заря-проверка снощи започнаха честванията в Благоевград, организирани по повод 145 г. от освобождението на България.

Жители и гости на областния център станаха свидетели на патриотична. В нея взеха участие Представителни роти на 3-то Бригадно командване, Представителният духов оркестър на Сухопътни войски, ученици от благоевградски училища и РК „Традиция".

Кметът на Благоевград Илко Стоянов приветства участниците и гостите на пл. „Георги Измирлиев"  и подчерта героичния принос на предците ни за Освобождението България.

„Борбеност!

Родолюбие!

Непримиримост!

Вяра!

Воля!

Към потисничеството непоносимост!

Все ценности и идеали, съхранили българския дух в онези мрачни времена на турско робство.

145 години откакто нашата родина е свободна. Почти век и половина - сякаш много, а всъщност – не, на фона на онези 500, по време на които в името на Независима България загинаха хиляди от свидните ѝ синове.

От разстоянието на времето ние можем да съзрем силата, патриотизма, безграничната непоколебимост на нашите предци, но едва ли напълно можем да усетим болката, страданието, скръбта, белязали необратимо нашата история в онези 5 века тиранство.

Каквото и да кажем за храбростта, за трудната съдба на онези, които с подвизите си, със своята героичност и саможертва, превърнаха най-големия блян на българите в реалност и ни завещаха свободна земя, ще бъде изключително малко.

Поклон и памет за онези мъже, жени, дори и деца, които бранеха родината, мълвейки заветните думи „Свобода или смърт".

Точно те са вечният пример за това, че когато има обща кауза, когато не се делим и не се противопоставяме едни на други, само тогава ще бъдем успешни.

Искрено вярвам, че всеки от нас е закърмен с онези български идеали, които са ни съхранили като народ през вековете. Има ги вътре в нас, носим ги и ги пазим! Вярвам също така, че колкото повече ги отстояваме и прилагаме, толкова повече допринасяме за надеждното бъдеще на родината ни.

Нека знаем, че дължим това на децата си и не по-малко на нашите предци, жертвали всичко свое, за да ни има нас!

Да пазим България, за да я има през вековете напред!

Честит празник, българи!", каза в словото си кметът Илко Стоянов.

Вълнуващ щрих в програмата беше и запалването на факли и жертвеници, които осветиха площад „Георги Измирлиев - Македончето".

Финалът бе поставен от тържествена заря в цветове, символизиращи българския трибагреник.

свобода-3 март-лг (3)

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини