Четири български компании влязоха в Топ 1000 на Европа

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Четири български компании влязоха в Топ 1000 на най-бързо растящите в Европа. Това става ясно от публикуваната класация FT 1000 за 2023 г., изготвяна всяка година от авторитетното финансово издание Financial Times. От нея се вижда, че тази година реално има по-малък брой български фирми – в миналогодишното издание те бяха седем.

Българският търговец на електроника Amco и софтуерната компания Storpool отново са част от класацията, както през миналата година. Новите в списъка са логистиката фирма euShipments и аутсорсинг компанията Pontica Solutions.

Тъй като се основава на ръста на приходите през трите години до 2021 г., класацията показва и колко европейски бизнеси са процъфтели въпреки пандемията – или в много случаи благодарение на нея.

COVID ограниченията и прекъсванията на глобалната верига на доставки продължиха две година, а през 2021 г. компаниите в цяла Европа претърпяха двоен удар – загубени продажби и нарастващи разходи.

Но за други – особено в областта на технологиите и електронната търговия – блокировките бяха благодат, тъй като работещите вкъщи потребители и пазаруването онлайн ускориха цифровизацията в различните сектори.

Най-нагоре в класацията е именно българският доставчик на логистични услуги в сферата на електронната търговия euShipments, която в началото на тази година купи мажоритарен дял в хърватския играч от същия сектор Pick & Pack.

Компанията е позиционирана на 314-о място и има 80% сложен годишен темп на растеж. За 2021 г. тя е направила приходи около 4 млн. евро с 37 служители. За сравнение, към края на 2018 г. приходите са под 680 хил. евро, а служителите – 22-ма.

Българският ритейлър в сферата на електрониката Amco пък е на 371-ва позиция. Компанията с дейност в Източна Европа отбелязва 73.3% сложен годишен темп на растеж. Приходите ѝ към края на 2021 г. надхвърлят 10.6 млн. евро, докато три години по-рано те са били около 2 млн. евро. За периода служителите се увеличават с 29 до общо 37.

Място в класацията на FT намира и българската аутсорсинг компания Pontica Solutions, която увеличи значително екипа си в България през изминалите години. Според класацията тя има 47.2% сложен годишен темп на растеж и е утроила приходите си през 2021 г. в сравнение с 2018 г. до малко над 10 млн. евро. От 87 тогава, през 2021 г. служителите ѝ скачат на 630.

Последният български представител в класацията е Storpool, която разработва собствен block-storage софтуерен продукт, използван от десетки компании по цял свят. Компанията е позиционирана на 742-ро място. Тя постига 46% сложен годишен темп на растеж за трите години до 2021 г. и приходите ѝ надхвърлят 4 млн. евро. 

Базираното в Обединеното кралство Tripledot Studio оглавява списъка на най-бързо развиващите се бизнеси в Европа с близо 800% сложен годишен темп на растеж. Основан през 2017 г., базираният в Лондон бизнес има повече от 400 служители и е специализиран в разработването на ежедневни мобилни игри. Tripledot постигна статут на еднорог миналата година. 

Две компании от Балканите – хърватската Aircash и гръцката Active Energy Solutions – успяха да влязат дори в Топ 50 на най-бързо растящите в Европа. Financial Times класира първия балкански представител – хърватския финтех Aircash на 14-а позиция с около 300% сложен годишен темп на растеж. Компанията, основана през 2015 г., има малко над 12 млн. евро приходи за 2021 г. и едва 21 служители към същия период. За сравнение, през 2018 г. приходите ѝ възлизат на едва 200 хил. евро.

Компанията е известна с продукта си AirCash – хърватски мобилен портфейл, който позволява на потребителите да изпращат и получават пари, да депозират и теглят към/от различни сметки за игри, да купуват ваучери. Потребителите теглят приложението, добавят своето име, мобилен и идентификационен номер и могат да започнат да изпращат и получават средства.

Втората местна компания е базирана в Гърция – енергийната Active Energy Solutions, класирана на 36-о място. Тя има малко над 200% сложен годишен темп на растеж и близо 39 млн. евро приходи за 2021 г. За сравнение, през 2018 г. това ниво е около 1 млн. евро. Компаниятае основана през 2004 година и от тогава е един от най-големите дистрибутори на  соларно отопление на Балканите. 

Източник: economic.bg

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини