Купуваме храни с над 90% надценка

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Стотици нарушения при формирането на цените на храните в магазините установи ударна проверка на властите. На места са открити надценки с над 90% върху храните на пазара. За да бъдат овладени цените на храните, държавата предвижда да дигитализира регистрите, така че да става ясно как се формира цената от производителя до купувача.

Годишната инфлация на хранителните стоки е 24,5 % през януари, съобщи министърът на земеделието Явор Гечев. Храни на пазара с над 90% надценка установиха проверки на властите

Проверката е продължила един месец и по време на инспекцията са констатирани нелоялни търговски практики в големите търговски вериги, по веригата производител-краен клиент. Оказва се, че най-честите нарушения са свързани с етикетирането на стоката.

Така, например, клиентът купува една стока на една цена, а се оказва, че тя е съвсем различна, когато той плаща на касата. Нарушения има и при упоменаване произхода на стоката. Много често стоки се предлагат за български, а се оказва, че са вносни и не на последно място има промяна в теглото на стоката.

Комисията за защита на потребителите е открила 452 нарушения при 471 проверки на ценообразуването при храните в търговската мрежа. Това обяви вицепремиерът Христо Алексиев, който заедно с министрите на земеделието и на икономиката и индустрията представи резултатите от анализа на цените на основни хранителни продукти.

Контролните органи са констатирали драстични надценки по веригата от производители до крайния клиент, достигащи 95%. Като пример бяха посочени цените на сиренето и кашкавала.

"Тези данни показват едно - сериозен натиск върху българския производител. Съмнения за генериране на сериозни свръхпечалби и което е най-големият проблем - необосновано отнемане на доходи на хората", каза Христо Алексиев.

Шефът на КЗК обясни защо е било много важно да бъдат установени нелоялните търговски практики:

"Защото те са предпоставката за изкуствено завишаване на цените. Защото те, упражнявани от търговците, които имат пазарен дял над 50, 60% завличат целия пазар след себе си. Завличат и малките търговци и така се изкривява целият пазар и цените се завишават изкуствено", каза Стоил Алипиев, председател на КЗП.

От НАП изчислиха каква печалба са генерирали хранителните магазини.

"Срокът за деклариране на данъците върху печалбите е 30 юни. Към момента, по предварителните данни, на база на авансовите вноски направени през 2022 г. очакваме около 25% ръст на печалбите на дружествата", каза Милена Кръстанова - зам.-изпълнителен директор на НАП.

Министърът на земеделието обясни, защо не могат да назоват конкретни фирми или пък да обявят източниците си.

"Има ужасяващ страх при хората, които ни дават информация да не бъдат изхвърлени от дистрибуционните канали, затова не показваме пряко фактури, части от договори. Залети сме от сигнали, но молбата на всички колеги, които предоставят информация, ние да не казваме какви са продуктите и кой е даденият човек, защото се притесняват да не пострада техния бизнес, като бъдат изхвърлени от каналите за продажба", каза Явор Гечев.

За да се овладеят цените, всеки един участник по веригата производител - краен клиент ще вписва продукта и неговата цена в електронен регистър. Целта е да се осветят и всички скрити такси, които търговците начисляват в цената - като такса бонус оборот, логистика, маркетинг, позициониране и др., които клиентът плаща, чрез т.н. обратни фактури към производителя.


Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини