Благоевград почете 168 години от рождението на Христо Ботев

Благоевград почете 168 години от рождението на Христо Ботев
снимки: Община Благоевград

Благоевградската общественост отбеляза 168 години от рождението на видния български революционер и писател Христо Ботев. Цветя пред бюст-паметника му на площад „Народни будители” положиха кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов, депутатът Даниела Савеклиева,Областният управител Бисер Михайлов, председателят на Общински съвет- Благоевград Радослав Тасков, заместник-кметовете Христина Шопова, Иво Николов, Янко Янков, представители на културни институции и граждани.

Ученици от Театрално студио към ОДК-Благоевград припомниха живота и делото на поета Христо Ботев. Той е българския национален герой, революционер, поет и публицист, роден на 6- ти януари 1848 година. Като национален революционер Ботев се явява продължител на делото на Георги Раковски и Васил Левски. Единственото радикално средство за разрешаване на националния въпрос той вижда само в революцията. Интернационалист по убеждения, Ботев защитава правото на българския народ за самоосъзнаване и самоуправление, обявява се за радикалната революционна борба за сметка на „просветителната“ идеология, против експлоатацията на по-слабите в социално отношение от страна на по-силните. Познава лично редица руски революционери от неговото време, чете Хърбърт Спенсър, Чарлз Дарвин, Карл Маркс, Михаил Бакунин и др.

Литературното и публицистично наследство на Ботев не е голямо по обем, но по своите художествени достойнства то бележи върха не само във възрожденската, но и изобщо в цялостното развитие на българската литература. Всяко от произведенията на Христо Ботев оставя отпечатък в българска литературна история. Сред заглавията на най- известните му творби са „Майце си”, „Към брата си”, „На прощаване”, „Хаджи Димитър”, „Моята молитва” и други.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини