Ивайло Кунев - невероятният разказвач на истории за лидерство и успехи

Ивайло Кунев
Ивайло Кунев

Талантът не само да успееш, но да искаш, да можеш и да покажеш успеха и на другите. Това е писателят Ивайло Кунев, който днес имаше едно вълнуващо гостуване в Регионална библиотека "Димитър Талев"-Благоевград. Той успя да завладее присъстващите, сред които бе и секретарят на Общината Дейвид Арабаджиев, със своя плам, отдаденост и интелект, вплетени в неговата нова книга „Лидерите: Забравените истории на България“. Този талантлив българин "гореше", когато говореше за успелите ни сънародници от най-далечното до близкото ни минало. И тази "искра" запали най-вече гимназистите от Националната хуманитарна гимназия, които чуха невероятната история на един велик български индустриалец и благодетел.

Знаете ли кой е Мито Орозов? А Никола Рад Михлюзов? Кои са епископите, начертали план за освобождението на България? Отговорите на тези въпроси са във вълнуващите страници на книгата, която разкрива четиринадесет вдъхновяващи разказа за значими българи. Това са невероятни модели за лидерство, които да следвате, за да сте успешни. Ивайло Кунев сякаш с лекота и със сигурност с много знания и талант ни дава нагледни уроци как са се справяли в много по-трудни условия знакови за България личности. И като че ни дава най-важния урок – имаме много родни лидери, които заслужават да знаем делото им, а не да се вторачваме все оттатък границите на родината ни.

Авторът разказва емоционално за предприемчивостта, свободолюбието, смелостта, съобразителността и харизмата на големи български личности и ви окуражава да намерите в тях своите примери за подражание.

Тук той избра да представи делото и живота, успеха и труда, любовта и постоянството на Пенчо Семов, един от най-крупните индустриалци от началото до средата на миналия век. Едно момче от Габрово, което е принудено да напусне училището, за да помага на баща си в търговията с вълнен плат. малчуган, който едва се спасява в една зимна виелца, когато е само на 11 години. Младеж, който на 17 години си поставя за цел да стане производител на вълнен плат, а не само да търгува с него. Черпи опит във Виена и Манчестър.

"Там следи всичко - как се подреждат становете, какво е разстоянието между тях, колко работници има, на колко работници има един началник и т.н. Спестява пари, купува стан втора употреба. И в един красив ден върху една неизмазана тухлена стаичка в Габрово слага надпис: Фабрика "Успех". Създава семейство, но туберколозата отнема и жена му, и децата му. Той обаче не престава да работи", разказа Ивайло Кунев.

Това предприятие произвежда един милион метра плат годишно и става най-голямото в света, там се правят 42 различни вълнени заплетки. До 1938 година фабриката е в топ 20 в света.

След смъртта му народната власт отнема имуществото му, което се оценява на 22 милиарда лева днешни пари, което го прави най-богатият българин. Пенчо Семов помага за строежа на училища, на сиропиталища, на старопиталища, за лечението на болни деца и възрастни, праща лекари и медицински сестри да се учат в чужбина, строи и болници.

                                         Ивайло Кунев

"Представете си за какви мащаби говорим. На чешмата, която построява до вилата си, пише своя завет към нас, следващите поколения: Труд, любов и постоянство!

Признавам, че се захванах с търсенето на такива вдъхновяващи истории на успели българи от егоизъм. Да науча как аз да успея. Но после това стана моя мисия. И вярвам, че светът е по-приятно място за живеене, когато в него има повече успели хора", каза още писателят, който е автор на четири книги в областта на продажбите, комуникацията и лидерството.

А истинските лидери са тези, чиито дела отекват в историята. И са пример за нас в моментите, когато се нуждаем от опора, вдъхновение и надежда, за да се справим с предизвикателствата на днешното време, за да постигнем целите, че и мечтите си.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини