Спор между институциите за спортните зали в парк „Македония”

Снимка: Община Благоевград, архив
Снимка: Община Благоевград, архив

Сагата със спортните зали в парк „Македония” отново предизвика полемика. Този път между Община Благоевград и Областна администрация. Казусът вече няколко дни е сред най-обсъжданите в областния център заради тревогите, че над 500 деца на града могат да останат без място за тренировки. За утре е предвиден и протест на спортните клубове в бившите казарми, където са разположени трите сгради. Скандалът избухна миналата седмица, когато ДНСК изпрати свое становище, адресирано до кмета Илко Стоянов. В писмото на строителната дирекция се указваше, че въпросните постройки не са въведени в експлоатация и са негодни за ползване. Указанието на ДНСК предизвика мигновената реакция и на кмета, и на спортните клубове, които се притесниха, че може децата да останат без помещения за тренировки.

Най-вероятно заради утрешния протест от Областна администрация днес разпространиха своята гледна точка по казуса.

Още през април 2022 г. МРРБ указва, че мероприятията, за които е предоставен имотът на Община Благоевград, не са реализирани и следва той да бъде прехвърлен от Общината обратно на държавата.

Връщат се и още по-назад във времето - през 2019 година. Тогава е констатирано от РДНСК-Благоевград, че съществуващите в бившите казарми три сгради са незаконно преустроени и следва да спре ползването им. Същото се потвърждава и от ДНСК-София през миналата седмица.

„В нареждането на ДНСК-София не се ограничава достъпът до сградите, както и не се ограничава допускането на хора до тях. Не се забранява пребиваването на спортните клубове в помещенията, а се указва, че рискът от използването на незаконни сгради е изцяло върху Община Благоевград”, подчертава областният управител Стоян Христов.

Преди минути последва отново реакция от кмета на града. Той е категоричен, че имотът вече е общинска собственост и че Общинска администрация е изпълнила всичко необходимо. Градоначалникът Илко Стоянов, че при спор за собственост е редно държавата да се обърне към съда. Всяко друго действие навява асоциация с тоталитарна държава, смята кметът. Той припомня, че през октомври 2021 г. с решение на Общинския съвет е приключена процедурата относно собствеността на сградите като са изпълнени всички указания на РДНСК.

„Не аз изпратих ДНСК, не аз съм провокирал с каквото и да е действие от страна на Община Благоевград настоящите събития. Позволих си да запазя собствеността на гражданите на Благоевград не в моя лична полза, а в полза на всички хора”, каза кметът. Градоначалникът допълни, че няма да позволи да бъдат ощетени децата на Благоевград. Той увери, че утре ще подкрепи с присъствието си протеста на спортните клубове, които осъществяват своята дейност в трите сгради на парк „Македония”.   

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини