Съветниците дадоха зелена светлина за денонощна аптека в Благоевград

Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

С мнозинство общинските съветници одобриха предложението Община Благоевград да финансира нощните дежурства, за да имат жителите и гостите на областния център денонощен достъп до аптекиа. Едно нощно дежурство ще струва на общинския бюджет 255 лв. без ДДС, което всъщност е 306 лв. с ДДС. Годишно Общината ще трябва да отделя 111 690 хил. лв., за да има такава денонощна услуга през всички 365 дни в годината.

Кметът Илко Стоянов уточни, че парите няма да са само за една аптека, а ще се разпределят между няколко, с което ще се гарантира ежедневен достъп до нощно гише за продаване на лекарства в Благоевград.

Още от началото на февруари 2023 г. в града ще бъде възстановена дейността на аптеки с нощни дежурства. Това е резултат на съвместни действия от кмета Илко Стоянов и представители на Регионалната фармацевтична колегия.

Първоначално фармацевтичният обект, който ще обслужва клиенти и в малките часове на денонощието е аптеката, намираща се под кръстовището с кръгово движение при бившето предприятие „Зърнени храни“. За да бъде създадено максимално улеснение за хората, графикът ще бъде оповестяван своевременно по няколко начина. Жителите и гостите на Благоевград ще могат да се информират чрез сайта на Община Благоевград, където ще бъдат публикувани дежурствата. Постоянна информация ще има и на електронното табло, намиращо се на фасадата на Общинска администрация. Справка ще може да бъде направена и на денонощните телефонни линии на Община Благоевград – 073/88 44 06 и 073/88 44 34. На видно място на аптеките също ще бъде закачен съответният график.

Денонощните аптеки ще работят на гише, като целта е хората да могат да се снабдят с необходимите им лекарства по всяко време на денонощието.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини