Франкофоли се завръща, но не в Благоевград

Франкофоли се завръща, но не в Благоевград
От тази година най-големият франкофонски фестивал - Франкофоли, се мести в града на тепетата Пловдив и ще посрещне своята публика на Гребната база на 16 и 17 юни.
 
След 5 суперуспешни издания в Благоевград една от изненадите на Франкофоли тази година е новото място на провеждането му. През 2023-та, за първи път огромната сцена на летния фестивал ще бъде построена на Гребната база в Пловдив, ще има открити сцени и пространства в градска среда, включително в кв. "Капана" , както и в отдалечени от градския център места.
 
Събитието е част от програмата „Наследство 2023“ на Фондация „Пловдив 2019“ и се осъществява с любезната подкрепа на Община Пловдив. Традиционни партньори на Фестивала са Министерството на културата, Министерството на Външните работи, Министерството на образованието, Министерството на туризма, Френското посолство в България.
 
През февруари на специална пресконференция в Пловдив ще бъдат обявени участниците в програмата на музикалното събитие, които ще се включат с концерти в двата фестивални дни. Тогава ще бъдат пуснати в продажба и билетите за фестивала. Екип на френската телевизия TV5 Monde ще излъчва събитието от Пловдив, като по време на престоя си ще посети и знакови културно-исторически забележителности.
 
Програмата на Франкофоли в Пловдив ще е пълна с изненади и е насочена към цялото семейство. По традиция е включен образователният ни модул, в който участват изявени деца от всички френски гимназии в цялата страна, които в рамките на фестивалните дни ще дебатират по теми, само и единствено на френски език. След кто през 2019 беше изградена специална свена за хората в неравностойно положение, сега програмата включва и събития, специално за тях. Разбира се отново ще има и арт ателиета, ще бъде представена френската кухня и традиции.
 
Френската търговска камара, заедно с РЗК – Пловдив ще покажат на различни места в града френски и български занаяти.
 
До момента в българската сцена на фестивала се включиха едни от най-популярните по света френски и международни артисти, сред които ZAZ, Нувел Ваг, Джипси кингс, Патрисия Каас, DJ Боб Синклер, Имани, LP, Кенджи Жирак, Метр Гимс, Кристоф Уилем и др. , а през 2019г., със съдействието на Българския културен институт в Париж, Котарашки бяха първите български музиканти, селекционирани в програмата на Франкофоли в Ла Рашел, Франция.
 
През 2017 г. фестивалът беше обявен за едно от 100-те най-големи събития от цял свят, популяризиращи френскоезичната култура, според проекта „Голямата обиколка“. Инициативата е на френската държава и под патронажа на президента на република Франция. През 2019 г., в последната година на провеждането си в Благоевград преди прекъсването заради ковид кризата, събитието събра в Благевград над 30 000 души българска и международна публика, а хотелите бяха с пълна заетост месец преди провеждането му.
 
 
Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини