Почитат свети Атанасий три дни по-късно в четиривековната църква на Ковачево

Почитат свети Атанасий три дни по-късно в четиривековната църква на Ковачево

Храмовият празник на църквата „Свети Атанасий” в санданското село Ковачево ще бъде отбелязан тържествено в събота, 21 януари, а не утре, когато се почита светецът. Идеята е да може повече хора от община Сандански и миряни с корени в населеното място да се съберат в почивния ден в малолюдното селище. След тържествената служба в храма ще се раздаде и традиционният курбан.

Точно в 12,00 часа присъстващите ще могат да опитат от вкусната гозба, приготвена от жените в селото. Всички са добре дошли, за да почетем свети Атанасий заедно, каза кметът на съседното село Катунци - Красимир Кисов.

Църквата в Ковачево е изградена в края на XVIII – през 1786 година. В архитектурно отношение е трикорабна псевдобазилика с неиздадена апсида на изток, женска църква и открит трем на запад и юг. Югоизточната част на храма е вкопана. Църквата е обновена през 1837 година, когато към нея е пристроено и килийно училище.

В храма е имало ценно седефено надпрестолно разпятие, което сега  е експонирано в храма „Свети Николай Чудотворец” в Мелник, в църквата има и ценна църковна утвар.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини