4 дни броят водолюбивите птици в страната

Снимка: БДЗП, архив
Снимка: БДЗП, архив

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) организират преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас. Над 100 доброволци и членове на БДЗП и участващите партньори обединяват усилията си в повече от 40 екипа. Те ще посетят всички големи водоеми в страната от днес, 12 януари, до неделя, 15 януари.

БДЗП-Гоце Делчев ще се включи за 22-ра поредна година в ежегодното преброяване на зимуващите птици. В същия период ще бъдат преброени птиците и в почти всички европейски страни и страните от Африка и Близкия Изток. В България ще бъдат обхванати над 200 влажни зони, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие, както и всички язовири, рибарници и реки във вътрешността на страната, където зимуват водолюбивите птици.

Целта на преброяването е да събере точна информация, която да послужи за оценка на промените в състоянието на популациите на наблюдаваните видове птици. Това е показател за промените в средата, която обитават не само птиците, но и хората. Желание за участие в преброяването са заявили доброволци, представители на местното ловно-рибарско сдружение "Сокол" и БАБХ.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини