Страхотните баби на Логодаж замесиха шарен хляб в коледното градче

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Облечени в народни носии, прочутите Логодажки баби замесиха популярния местен шарен хляб в коледното градче на Благоевград. Те разказаха за традициите на Бъдни вечер и разкриха тънкостите при замесване на традиционния местен шарен хляб, характерен за с. Логодаж.

С помощта на деца от Народно читалище „Иван Чаушки“ те демонстрираха как се оформят различни фигури върху питата. Благоевградчаните, присъстващи на срещата, разбраха, че хлябът се нарича шарен не защото е в различни цветове, а защото е нашарен с елементи, пресъздаващи българския бит и култура.

Освен това бяха разкрити и тайни около приготвянето на т.нар. „мъжко“ и „женско“ колаче. Логодажките баби и децата от читалището заиграха и народни хора в коледното градче, а към тях се присъединиха и зрители на демонстрациите. Атрактивната група поднесе и музикални поздрави за публиката.

В инициативата участва и Силвия Домозетска, директор на дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград. Проявата е част от празничната декемврийска програма, организирана от Община Благоевград – „Да бъдем заедно на Коледа“.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини