Изграждането на ГКПП „Клепало“ е стратегически проект за България и Северна Македония

Снимки: МРРБ
Снимки: МРРБ

Стартира поканата за изграждане на ГКПП-„Клепало“ между България и Северна Македония. Разкриването на граничния пункт, свързващ общините Струмяни и Берово, е стратегически проект в новата Програма за трансгранично сътрудничество между двете държави в периода 2021-2027 година. Решението бе взето на първото заседание на Комитета за наблюдение на програмата, което се проведе в Струмица. На него бяха одобрени Насоките за кандидатстване на подготовката и строителството на граничния пункт, който ще се финансира с над 10.3 млн. евро от програмата. Бенефициенти са Областната администрация в Благоевград и Митническото управление в Република Северна Македония.

„Това реално е първата покана за кандидатстване по програмата. Ще реализираме една 20-годишна мечта на жителите от региона, при това в много важен момент в развитието на отношенията между двете държави“, коментира заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева, която съпредседателства заседанието. Тя допълни, че изграждането на новия граничен пункт ще улесни натоварения трафик между двете държави, ще стимулира икономическото развитие на региона и ще осигури директен достъп до автомагистрала „Струма“, която е важна част от трансевропейската транспортна мрежа.

Преди дни Европейската комисия одобри Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Северна Македония. В началото на месец юли смесената експертна комисия между двете държави даде „зелена“ светлина за изготвяне на инвестиционния проект за това ГКПП.

През септември тази година тогавашният областен управител на Благоевград Николай Шушков и заместник-министърът на МРРБ Десислава Георгиева подписаха договор за стартирането на подготвителните дейности за изграждането на ГКПП Клепало-Берово. С това се дава старт на стратегическия проект за построяването/рехабилитацията на нов контролно-пропускателен пункт. Ще се разработи техническа документация, ще се изработи Подробен устройствен план, анализи и др., които да обезпечат проектирането и изграждането на граничния пункт в Малешевска планина. Очаква се стартът на същинските строителни дейности да е в началото на следващата година.

43_1

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини