Миряни почистиха църквата в Марчево след ремонта на покрива

Миряни почистиха църквата в Марчево след ремонта на покрива

Десетки миряни запретнаха ръкави, за да почистят църквата „Рождество Богородично” в гърменското село Марчево. Акцията се организира от отец Тодор Николов, който служи в храма, а на призива му се отзоваха много доброволци. Задачата им никак не бе лека, тъй като съвсем скоро приключи ремонтът на покривната конструкция на молитвения дом и имаше много отпадъци и непригодни строителни материали.

„Искам да благодаря на всички хора, които се включиха в това наше общо дело. Те не жалиха сили, за да изпълним задачата си. Целта бе да почистим всичко в храма, за да можем да посрещнем подобаващо светлите християнски празници през този месец. Вярата не е само да палиш свещи в църквата, но и да се погрижиш за чистотата и подредбата в храма”, сподели отец Тодор.

Църквата „Рождество Богородично” е построена през 1908 година, а стенописите в нея са много ценни. С ремонта на покрива се спряха течовете, но кампанията за набиране на средства ще продължи. През пролетта на следващата година трябва да започне подмяната на старата дограма на прозорците с нова. Защото сега при всеки по-силен дъжд с вятър водата влиза в църквата и нанася щети на стенописите.  

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини