Разлог почете паметта на учителя и духовен стожер Никола Стойчев

Снимка: Община Разлог
Снимка: Община Разлог

Разложката общественост почете паметта на Никола Стойчев с експониране на витрина и открит урок, посветен на патронния празник на Разложката професионална гимназия.

Събитията, организирани от Община Разлог и Исторически музей-Разлог, събраха на едно място възпитаниците на РПГ “Никола Стойчев” и десетки жители на града, които се докоснаха до част от личните вещи на маестрото и отбелязаха 121 години от рождението и 60 години от смъртта на Никола Стойчев. Христина Манова, директор на Исторически музей- Разлог, припомни делото на Стойчев пред всички присъстващи.

Никола Стойчев е наричан от всички разложани “Учителю!“. Маестрото дарява ума и знанията си на разложкото общиство, за да положи основите на една модерна духовна култура. Благодарение на него разложани и жителите на околните села могат да се похвалят с ученически хор, духова музика, църковен хор и самодейна оперета. Те се запазват като традиция години след неговата смърт, а църковният хор и духовата музика съществуват и до днес. Той е човекът, превърнал Разлог в духовен център на околията, отдавайки здравето и живота си за това. Отива си от този свят, оставяйки любовта към музиката и човека, предаността към изкуството и себеотдаването до крайност на големи каузи.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини