Бонуси и увеличение на заплатите - как бизнесът в Европа подкрепя служителите си

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Еднократни бонуси и увелочаване на заплатите са сред мерките, които предприемат големите европейски компании в помощ на своите служители, пише Ройтерс. Разходите за живот в Европа растат, а енергийните сметки могат да бъдат предизвикателство за мнозина през зимата.

От Ройтерс разказват и как водещите европейски компании помагат на своите служители да посрещнат ращящата инфлация.

Повечето залагат на увеличение на заплатите. В началото на месеца Lufthansa съобщи, че ще увеличи заплатите на 19 хил. души от кабинния състав на два пъти през 2023 година. Още от 1 януари основната заплата се увеличава с 250 евро, а от 1 юли - с още 2,5%. Air France увеличи заплатите на своите служител с 5% и предвижда бонус от 1000 евро.

Volkswagen пък предоговори заплатите на своите служители в следващите две години с 8,5 на сто и предостави еднократен бонус, чиято стойност достига 3000 евро след облагане с данъци. Друг автомобилен производтел - Stellantis обеща в края на септември финансова подкрепа от 1400 евро за повечето си служители във Франция и започна да обсъжда подобна мярка и за своите служители в Италия. Междувременно синдикатите в Италия поискаха увеличение на заплатите от 8,4 на сто през 2023 година.

Френският производител Renaultсъобщи през септември, че дава еднократен бонус от 1000 евро за своите служители.

Източник: investor.bg

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини